Csokor levendulát szagló nő

Így idézhetünk fel emlékeket a szaglásunkkal

Az illat serkenti az emlékezést. Így lehet a nosztalgiát illatokkal felidézni.

Frissen sült sütemények, vanília, virágok, citrusok. Grillezés. Tiszta szennyes. Az illatok az élet egyszerű örömei közé tartoznak, mélyebb szinten azért különlegesek, mert képesek megragadni a varázslatos pillanatokat, és jelentős emlékké alakítani őket. Ez az emberi tapasztalat és az egyéniségünk meghatározó része.

Az információkat a szagláson keresztül dolgozzuk fel, mondja Saskia Wilson-Brown, a The Institute for Art and Olfaction nevű, az illatokkal kapcsolatos nyilvános, művészi és kísérleti elkötelezettséget előmozdító, non profit szervezet igazgatója.

„[A szaglás] a szaglógumónkhoz jut, amely továbbküldi az agyba, és lehetővé teszi a felismerést.”

A látáshoz, a hanghoz, az ízleléshez és az érintéshez hasonlóan az illat is olyan érzékszervi input, amely emlékeket és érzelmeket válthat ki. Ez egy kicsit más, mint a többi érzékszerv, mert megkerüli az elménk ésszerű részét, és egyenesen az emlékezetet és a tanult választ feldolgozó részekhez jut el. Emiatt sokkal ősibb, mint mondjuk a látás, amelyet jobban tudunk elemezni, magyarázza Wilson-Brown.

A szaglás is szorosan kapcsolódik az ízleléshez. Ortonazális szaglásról akkor beszélünk, amikor az orrunkon keresztül szagolunk, és retronazális szaglásról, amikor a szánk hátsó részén keresztül szagolunk. Valójában az ízek olvasztótégelye, amit tapasztalunk, a szaglás.

A Harvard Gazette cikkébenVenkatesh Murthy élettudományi professzor elmagyarázza, hogy ezt az elméletet úgy tesztelhetjük, hogy megcsípjük az orrunkat, amikor valami olyasmit eszünk, mint például a fagylalt. Ahelyett, hogy megéreznénk a konkrét ízt, szerinte csak az édeset érezzük. Ezért van az, hogy az illatok, akárcsak a gyerekkori ételek, segíthetnek abban, hogy boldogan emlékezzünk vissza a szép időkre.

„Mindenkinek eléggé sajátosak az illat-emlékei. Az emberek például gyakran mondják, hogy a levendula nyugtató hatású. Amit elfelejtenek ebben a kijelentésben, az az, hogy a társadalmi hatások és a saját tapasztalataik révén arra kondicionálódtak, hogy a levendula nyugtató hatású”

– mondja Wilson-Brown.

Ha egy családtagunk szeretettel tette például a levendulát a párnahuzatunka, amikor stresszesek voltunk, akkor lehet, hogy pozitív asszociációink vannak az illattal kapcsolatban. Ha viszont egy levendulafarmunk dolgoztunk napszámosként, vagy kevésbé kellemes asszociációkat fűztünk a levendulához, akkor lehet, hogy nem lesz olyan pihentető ez az emlék. Wilson-Brown szerint a személyes tapasztalat tehát nagyon sok mindent hordoz magában.

Számos kulturális és személyes meglátás belejátszik abba, hogy egy illat vonzó vagy visszataszító. Egész életünk során eljátszhatunk és létrehozhatjuk saját izgalmas történeteinket ezen az érzékszervi tapasztalaton keresztül. Íme, hogyan idézhetünk fel régi emlékeket vagy teremthetünk újakat orrunk és az illatok erejével.

1. Illatizmok növelése

Azok számára, akiknek a kor előrehaladtával csökkenhet a szaglásuk, van rá mód, hogy javítsanak rajta. Mivel az orr egy izom, erősíteni és naponta edzeni lehet. Cseréljük fel a súlyzózást a szimatolásra azzal, hogy az orrunkkal figyelünk. Egy, a Brain Imaging and Behavior című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint növelhetjük a szaglógumóink méretét, ha olyan rendszert alakítunk ki, amelyben naponta kétszer, egyenként, négy illatot – legyen az bor, étel vagy illat – szagolgatunk körülbelül 30 másodpercig.

2. Hónapokig viseljük

Wilson-Brown egy Andy Warhol ötlete által ihletett, mókás és egyedi kísérletet javasol, miszerint készítsünk emlékdobozokat illatokból. Warhol három hónapig viselt egy illatot, majd félretette egy dobozban, hogy annak a három hónapnak az emlékét a zsigeri szagláson keresztül megörökítse.

Wilson-Brown arra bátorítja a kísérletezőket, kötelezzék el magukat, hogy egy bizonyos ideig viselnek egy illatot, mentálisan figyeljék meg vagy írjanak erről egy naplóba, és néhány hónap múlva ismét látogassák meg az illatot, hogy lássák, mit idéz fel.

3. Illatrutin

Jessica Murphy, a Now Smell This parfüm blog írója szerint a személyes vagy otthoni illatokkal hangulatot teremthetünk vagy olyan rutint hozhatunk létre, amely tudatja velünk, hogy mikor van itt az ideje dolgozni, pihenni vagy más tevékenységet végezni.

„Az illat egy privát hangulatot teremthet számodra és a gondolataid számára, akárcsak a zene, a világítás vagy egy gyönyörű tapéta körülötted.”

4. illat benyomások

Wilson-Brown arra biztat mindenkit, hogy ne csak a rózsákat szagolgassa.

„Legyünk tudatosabbak abban, hogyan dolgozzuk fel az illatokat”

– tanácsolja.

Kezdjük el feljegyezni az illat benyomásait a nap folyamán, és azt, hogy bizonyos illatoktól mit érzünk vagy mire gondolunk – a fűszeres currytől az extravagáns illóolajig.

„Az illat-emlékezet kapcsolat tudatosításának egyik módja, hogy fejlesszük ennek a tudattalanabb folyamatnak a tudatos tudatosságát”

– magyarázza Wilson-Brown.

Ez azt is lehetővé teszi, hogy elgondolkodjunk életünk jelentős időszakain, és azon, hogy mi lehet most fontos számunkra.

(Shondaland)

Nyitókép: Shutterstock