Várandós nő koronavírus elleni oltást kap

A terhesség alatti koronavírus-oltás segít megvédeni a babákat születésük után

Egy új tanulmány szerint a várandós nők koronavírus elleni védőoltása segíthet megelőzni a COVID-19 miatti kórházi kezelést a csecsemőknél születésük után, különösen akkor, ha a várandós anyák terhességük későbbi szakaszában kapták meg az oltást.

Számos gyermekkórház és az Egyesült Államokbeli Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) kutatói hat hónaposnál fiatalabb gyermekeket vizsgáltak 2021 júliusa és 2022 januárja között. A tanulmány 379 kórházba került csecsemő adatait elemezte – 176 koronavírusos beteget és 203, egyéb probléma miatt bekerült beteget.

Megállapították, hogy a COVID-19 elleni oltások összességében 61 százalékban hatékonyak voltak az olyan gyermekek kórházi kezelésének megelőzésében, akiknek anyja a terhesség alatt kapott védőoltást, írja a Reuters.

Ez a védettség 80 százalékra nőtt, amikor az anyákat a 21. héttől a szülés előtt 14 napig oltották be. A vakcina hatékonysága 32 százalékra esett azoknál a csecsemőknél, akiknek az anyját a terhesség koraibb szakaszában oltották be.

A tanulmány szerzői arra figyelmeztettek, hogy a terhesség korai szakaszában a hatékonyságra vonatkozó becsléseket óvatosan kell értelmezni a kis mintaméret miatt.

„Jelenleg azt szeretnénk biztosítani, hogy megvédjük az anyát és a csecsemőt is. Tehát amint hajlandó beoltani magát egy terhes nő, tegye meg ezt”

– mondta Dana Meaney-Delman, a CDC munkatársa.

A CDC szerint a várandós nők fokozottan ki vannak téve a koronavírus okozta súlyos megbetegedések kockázatának, és a terhesség alatti COVID növelheti a koraszülés, a halvaszületés és más terhességi szövődmények kockázatát. A CDC azt javasolja, hogy azok a nők, akik várandósak, szoptatnak, teherbe akarnak esni, vagy a jövőben teherbe eshetnek, oltassák be magukat, és maradjanak naprakészek a COVID-19 oltásokkal kapcsolatban.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség alatti COVID-19 elleni védőoltás nem járt együtt koraszülöttséggel vagy alultáplált újszülöttekkel.

Nyitókép: Shutterstock / Prostock-studio