egy fiatal nő nyújtózkodik

5 dolog, ami megváltozik a testedben 25 éves kor felett − ezt teheted ellene

Ha összhangban vagy a testeddel, nagyjából érzed mikor mire van szüksége: mikor túlhajszolt, mikor van szüksége egy jó kis izzadásra, mikor lehet egy-két itallal lazítani. 25 éves kor felett azonban még akkor is meglephet, ha úgy érzed, teljesen ismered.


Az ismerősök gyakran mondogatták, hogy na majd pár év múlva, amikor jönnek a fájdalmak, a ráncok és a súlygyarapodás. Egyszóval: öregszünk. Az alábbiakban részletesen körbejárjuk mindazt, ami megváltozik a húszas éveink közepén, és azt is, mit tehetsz, hogy javíts a helyzeten.

​1. Lassabb anyagcsere

A legtöbb ember anyagcseréje lelassul a kor előrehaladtával, és több „munkára" van szükség ahhoz, hogy megtartsák a méretüket. Ez részben a bekövetkező hormonális változásoknak köszönhető, valamint annak, hogy az életkor előrehaladtával izomtömeget veszítünk. A genetika és az életmód is hibás lehet, így jobb, ha nem vagy nagyon szigorú magaddal a kérdésben!

Vizsgáld meg étrended, és kezdjen el több teljes értékű és kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztani; ezek hosszabb ideig tartanak jóllakottan, függetlenül az anyagcserétől. Az izomtömeged csökkenésének következetes megakadályozása vagy növekedésének elősegítése pedig segít az anyagcseréd fenntartásában is.

​2. Súlyos másnaposság

Egy bizonyos kor felett a másnaposság már olyan súllyal nehezedik rád, akár egy tonna tégla. Sőt, akár már az ivás közben elkezdhet fájni a fejed. A tanulmányok szerint a máj egyre kevésbé képes lebontani az alkohol mérgező hatását, ahogy öregszünk. Ráadásul az immunrendszerünk is gyengül, és a szervezetünket kevésbé tud felépülni a megterhelő dolgokból. Jöhet a forró víz citrommal és a bolyhos zokni!

​3. Kevesebb energia

edz\u0151 fiatal n\u0151k

Fotó: Unsplash

Elmúltak azok az idők, amikor a munkából a vacsorán át az italokig ugráltunk. 25 után az energiaszint jelentősen lecsökken. Különösen gaz ez az edzésekre: ahogy öregszünk, csökken a maximális intenzitás, amellyel dolgozni tudunk, és nem regenerálódunk olyan gyorsan, mint korábban. Az idősebb ízületek nem tolerálják olyan jól az ütéseket sem, és merevebbnek érezhetjük magunkat, mint korábban. Hallgass a testedre, hagyd pihenni, módosítsd az edzésprogramod, vagy szükség esetén fordulj orvoshoz!

​4. Ráncok és száraz bőr

Már fiatalon, 25 évesen is normális, hogy az öregedés jeleit kezdjük látni, és ez leginkább az évek során bekövetkezett napkárosodás függvénye: a nap a bőr öregedésének körülbelül 90 százalékát okozza. A másik 10 százalék a genetika és az izommozgás. A homlokráncokat például gyakran az izommozgások okozzák: ha nagyon expresszívek vagyunk, hamarabb megjelennek. Használj naptejet, viselj fényvédő ruházatot, ne tartózkodj kint a nap csúcsidőszakában, viselj kalapot, és keress egy jó bőrápolási programot!

​5. Vékonyodó haj

A nők körülbelül egyharmada tapasztal valamilyen hajhullást, legyen az kisebb vagy nagyobb mértékű. Számos dolog hozzájárulhat ahhoz, hogy plusz szálak hagyják el a fejedet, például gyógyszerek, egészségügyi állapotok és stressz. Hogy segíts az élettel járó szorongáson, készíts egy ötéves tervet!

Forrás: YourTango

Nyitókép: Unsplash