Az " Abortusz = emberi jogok " feliratú  transzparenss tartó női kéz.

Egész társadalmunkat megosztja, pedig egyéni döntésről van szó - az abortusztabletta története

A mifepriszton és a misoprosztol abortusztabletták biztonságos és hatékony módjai a terhesség megszakításának, de világszerte sokan még mindig nem tudják, hogy ezek a gyógyszerek léteznek.

Az abortusztabletta megjelenése

Claude Évin egykori egészségügyi miniszter minisztériuma 1988 szeptemberében engedélyezte a világelsőnek számító RU-486 nevű abortusztabletta forgalmazását. De alig négy héttel később, az abortuszellenes csoportok nyomására, a tablettát gyártó gyógyszergyár, a Roussel Uclaf igazgatótanácsa 16:4 arányban megszavazta, hogy a gyógyszert vonják vissza a forgalomból. A cég néhány vezetője is ellenezte a gyógyszert.

Évin behivatta irodájába Roussel Uclaf alelnököt, és közölte vele, hogy ha a forgalmazás nem folytatódik, a francia kormánynak jogában áll a szabadalmat közérdekből átruházni egy másik vállalatra. Roussel Uclaf meghátrált. Egy televíziós interjúban Évin később kijelentette:

„Attól a pillanattól kezdve, hogy a kormány jóváhagyta a gyógyszert, az RU-486 a nők erkölcsi tulajdonává vált, nem csak a gyógyszergyár tulajdonává.”

Így jelent meg az abortusztabletta, amelyet ma általában mifepriszton néven emlegetnek. Ma ezt gyakran egy másik gyógyszerrel, a misoprosztollal kombinálva alkalmazzák, és a kettő együtt több mint 95 százalékos hatékonysággal vet véget a terhességnek, ha az első 50 napban veszik be. Míg a mifepriszton blokkolja a progeszteron hormont – amely szabályozza a méh nyálkahártyáját és az anyai immunrendszert, lehetővé téve a terhesség létrejöttét – addig a miszoprosztol a terhesség kilökésére serkenti a méhet.

A mifeprisztont franciaországi viharos bevezetése óta eltelt 34 év alatt több mint 60 ország hagyta jóvá, köztük az Egyesült Államok 2000-ben és az Egyesült Királyság 1991-ben (bár Észak-Írországban csak az abortusz 2019-es dekriminalizációja után vált legálisan elérhetővé). A mifeprisztonra azonban a legtöbb helyen továbbra is szabályok vonatkoznak, amelyek szabályozzák a használatát.

A tablettához való hozzáférés joga

A tablettákhoz való hozzáférés nem garantált. Úgy tűnik, hogy a Roe kontra Wade néven ismert, 1973-as, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntő jelentőségű ügye, amely megerősítette a nők abortuszhoz való jogát, valószínűleg meg fog semmisülni. Ha ez megtörténik, a mifepriszton és a misoprosztol abortuszhoz való használatát korlátozhatják vagy betilthatják egyes amerikai államokban.

Az abortusszal kapcsolatos minden technológia erkölcsi vita tárgyává válik – mondja Anna Glasier, az Edinburgh-i Egyetem tiszteletbeli professzora, aki korábban a Population Council nevű civil szervezetnél dolgozott, amely az 1990-es években az Egyesült Államokban a mifepriszton klinikai kísérleteit végezte.

Évin beavatkozása „egy nagyszerű történet” – teszi hozzá –, és csak egy a mifepriszton történetének számos fordulata közül. 2000-ben André Ulmann, a Roussel Uclaf egykori igazgatósági tagja leírta, hogy még a gyógyszer történetében – mielőtt azt Franciaországban engedélyezték volna – hogyan kezdett mifeprisztont adni minden nőgyógyásznak Franciaországban, aki írásban kérte tőle, anélkül, hogy engedélyt kért volna a főnökeitől.

„1988 végére a 800 engedélyezett franciaországi abortuszközpontból több mint 200-nak a személyzetét képeztük ki, és a módszert már a hivatalos bevezetés előtt sok helyen rutinszerűen alkalmazták”

– fogalmazott.

Az abortuszt előidéző tabletták megjelenése teljesen forradalmi volt – mondja Clare Murphy, a brit terhességi tanácsadó szolgálat vezérigazgatója. Mégis, még most is sokan nem tudják, hogy az abortusztabletták – amelyek teljesen különböznek a sürgősségi fogamzásgátlótól – léteznek.

A tabletta működése

A WIRED-nek nyilatkozó egészségügyi szakemberek és egészségügyi szakértők szerint ezek a gyógyszerek rendkívül biztonságosak, és sokkal biztonságosabbá tették a terhesség önmegszakításának folyamatát (amely illegális, de sok helyen még mindig gyakorolják), mint korábban.

Murphy szerint a terhességüket megszakítani kívánók általában egy adag mifeprisztont, majd 24-48 órával később a misoprosztolt veszik be. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban az egészségügyi hatóságok egyaránt jóváhagyták ezt a módszert a terhesség első 10 hetében történő alkalmazásra. A gyógyszer beszedése után vérzést észlel az illető, ahogy a terhesség kiürül. A vérzés mennyisége, amely részben a fogamzás óta eltelt időtől függ, jelentős lehet. A gyakori mellékhatások közé tartoznak a görcsök, a hányinger és a hányás, az allergiás reakciók vagy súlyosabb mellékhatások nagyon ritkáknak számítanak.

Az abortusz másik klinikailag elérhető módszere egy olyan orvosi eljárás, amely szívással távolítja el a terhességet a méhből. Ez az eljárás gyorsabb, de az abortusztabletták nagyobb kontrollt tesznek lehetővé, hogy valaki hol és mikor kezdi meg a terhességmegszakítást, mondja Murphy. Ez azt jelenti, hogy a világjárványig még mindig voltak olyan szabályok, amelyek megakadályozták, hogy a gyógyszert otthon is bevegyék.

Otthon vs. klinika

„Abban a nevetséges helyzetben voltunk, hogy a nők mérföldeket utaztak, hogy eljussanak egy klinikára. Ott kellett lenyelniük a tablettákat, majd a lehető leggyorsabban hazarohanniuk, hogy ott legyenek, amikor a görcsök elkezdődnek. Ezzel szemben a nőknek, akik ugyanezt a gyógyszert kapták egy elmaradt vetélés miatt, soha nem kellett helyben bevenniük a tablettákat”

– magyarázza az Egyesült Királyságbeli protokollt.

Ez mindössze két évvel ezelőtt változott meg, amikor a Covid-19 korlátozta az emberek hozzáférését a személyes egészségügyi ellátáshoz. Az Egyesült Királyságban ekkor kezdték el kipróbálni a "postai úton küldött tabletták" szolgáltatását.

Anglia és Wales nemrég döntött úgy, hogy állandóvá teszi a szolgáltatást, és várhatóan Skócia is így tesz majd. Hasonlóképpen, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a világjárvány idején engedélyezte az abortuszgyógyszerek postai úton történő kézbesítését, és ezt a politikát 2021 végén állandósította. Ha azonban a Roe kontra Wade ítéletet hatályon kívül helyezik, számos állam megtiltja az abortuszgyógyszerek postai úton történő kiszállítását.

Ha otthon veszik be a gyógyszert, egyes várandós nők úgy dönthetnek, hogy megfürdenek, vagy meleg vizes palackot használnak, hogy a lehető legkényelmesebb legyen, amíg a gyógyszer hat, mondja Murphy. A terhesség maradványaitól úgy szabadulhatnak meg, ahogyan akarnak, és nem marad nyoma az abortusznak vagy az abortuszgyógyszereknek a szervezetükben.

„Azt hiszem, az emberek néha nem ismerik fel, hogy milyen nehéz lesz ez az élmény”

– mondja Ushma Upadhyay, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem szülészet-nőgyógyászatának docense, kifejezetten a gyógyszeres abortuszokra utalva.

Hozzáteszi, hogy a vérzés erősebb lehet és tovább tarthat, akár négy hétig is, mint amire néhány beteg számít. Jó ötlet, ha a folyamat alatt van egy barát vagy rokon a közelben, különösen akkor, amikor a görcsök és a vérzés elérik a fájdalom csúcsát.

Mindezek ellenére Upadhyay kutatásai túlnyomórészt azt sugallják, hogy a gyógyszeres abortusz rendkívül biztonságos és hatékony. Egy 2015-ös, közel 55 000 amerikai abortuszt, köztük több mint 11 000 gyógyszeres abortuszt vizsgáló tanulmányban kollégáival azt találták, hogy a tablettát használó nőknél a súlyos szövődmények aránya hasonló volt a többi abortuszeljáráshoz. A gyógyszeres abortuszok mintegy 95 százaléka egyáltalán nem járt komplikációval.

A biztonsági arány rendkívül magas volt, sokkal magasabb, mint azt a legtöbb ember általában hiszi

– teszi hozzá Upadhyay.

Imogen Goold, az Oxfordi Egyetem orvosi jogászprofesszora szerint ahol a jogi keretek nem rögzítik a nők jogát a kérésre történő abortuszhoz, ott nehéz lehet fenntartani az olyan gyógyszerek, mint a mifepriszton elérhetőségét, mivel egyes helyeken továbbra is vitatott a tabletta.

Az abortuszhoz való hozzáférés megnehezítése azonban nem akadályozza meg a nőket abban, hogy az abortuszt igénybe vegyék, amint azt tanulmányok is bizonyították,

„csak stresszt és szégyent okoz”

– teszi hozzá Goold.

Bár úgy tűnik, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság meg fogja semmisíteni a Roe kontra Wade ítéletet, sok orvos arra számít, hogy az emberek megtalálják majd a módját, hogyan szerezzenek abortusztablettát, ha akarnak.

„A tablettáknak köszönhetően az önkezelés és az önellátás ma már egészen másképp fog kinézni, mint Roe előtt”

– véli Chelsea Faso, New York-i háziorvos, a Physicians for Reproductive Health munkatársa.

Ebben Murphy is egyetért. és míg az abortusz előidézésének veszélyes módszerei aggasztó módon továbbra is alkalmazhatók nem klinikai körülmények között, ezek a tabletták, amelyek sokkal biztonságosabbá teszik az abortuszt a terhes nők számára, ha maguk hajtják végre - vitathatatlanul a preferált választásokká váltak azok számára, akik a terhesség-megszakítás mellett döntenek. Ez volt a helyzet Észak-Írországban sok éven át.

„Ahol illegálissá tesszük az abortuszt, ott a nők megtalálják a módját, hogy hozzáférjenek ezekhez a gyógyszerekhez”

– mondja Murphy.

(Wired)

Nyitókékép: Shutterstock