Ezzel az egyszerű módszerrel kideríthetjük, érett-e már az áfonya
június 14., 2025  ●  Életmód  ●   in.hu

Ezzel az egyszerű módszerrel kideríthetjük, érett-e már az áfonya

A nyári gyümölcsszezon egyik kedvence az áfonya: zamatos, enyhén savanykás és hűsítő, amely tökéletesen illik egy süteménybe, de magában fogyasztva is mennyei. Azonban hiába a megtévesztően élénk kék szín, előfordul, hogy ami kívülről tökéletesnek tűnik, az belül még éretlen és savanyú. Mivel az áfonya leszedve már nem érik tovább, érdemes egy gyors és látványos trükkhöz nyúlni, amellyel biztosra mehetünk.

A Mentalfloss mutatja be az úgynevezett úszási tesztet, amelynek segítségével néhány másodperc alatt szétválogathatjuk a valóban érett szemeket a kevésbé élvezetes daraboktól. A TikTokon népszerűvé vált technika lényege egyszerű: egy tál hideg vízbe dobjuk az áfonyát, és figyeljük, mi történik.

Azok a szemek, amelyek lesüllyednek a víz aljára, érettek és lédúsak – ugyanis tele vannak természetes cukrokkal, ami növeli a sűrűségüket. Azok viszont, amelyek a víz felszínén maradnak, valószínűleg még éretlenek, vagy kissé kiszáradtak.

Teljesen mindegy, honnan származik az áfonya – akár bolti, piaci vagy a saját kertből való –, ez a módszer minden esetben működik, és alig egy perc alatt elvégezhető. Az úszás teszt mellett persze érdemes néhány más jelre is figyelni, különösen akkor, ha frissen szedjük a gyümölcsöt vagy vásárlás előtt szeretnénk megítélni a minőséget.

Ezzel az egyszerű módszerrel kideríthetjük, érett-e már az áfonya
Fotó: Namomooyim/Shutterstock

Az érett szemek mély, egyenletesen kék színűek, enyhén mattos, fehéres, deres résszel a felületükön, míg a zöldes vagy pirosas árnyalat azt jelzi, hogy még nem értek be teljesen. A jó áfonya tapintásra feszes, mégis enyhén rugalmas; a túl kemény szemek éretlenek, a túl puhák pedig már túlérettek.

Ha bokorról szedjük az áfonyát, az is jó jel, ha a szemek könnyedén leválnak – ha húzni kell, még érniük kell egy darabig.

Végül pedig mindig érdemes megkóstolni: az érett áfonya édes, lédús, és enyhén virágos aromájú, míg a savanyú vagy élesen fanyar íz inkább éretlenségre utal. Ha tehát szeretnénk elkerülni a csalódást, érdemes pár másodpercet szánni az úszás tesztre. Egyetlen tál víz is elég ahhoz, hogy biztosra menjünk – és valóban csak azokat a szemeket használjuk majd, amelyek a legjobbat hozzák ki egy nyári desszertből vagy egy egyszerű reggeli joghurtból.

(Mentalfloss)

Nyitókép: Érett áfonya/Pixel-Shot/Shutterstock.com
október 24., 2025  ●  Életmód

9 dolog, amit soha ne tisztíts ecettel

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!