egy szemét eltakaró, fáradt nő ül a laptopja előtt kávéval

Túl sokat aggódsz? Ez a 10 perces gyakorlat segíthet

Te is szeretnél elmenekülni a múlt és a jövő miatti aggodalmaktól, és a jelen pillanatra koncentrálni?


Már napi tíz perc mindfulness is hatásos az ismétlődő szorongó gondolatok ellen, derül ki egy friss kutatásból, amelynek eredményei a Consciousness and Cognition című folyóiratban jelentek meg. A gyakorlat segíthet abban is, hogy megállítsuk az elménk elkalandozását.

A konkrét gyakorlatokért kattints ide.

A vizsgálatban részt vevő emberek közül azok, akik egy rövid ideig meditáltak, könnyebben tudtak a belső gondolataik helyett a jelen pillanatban szerzett külső tapasztalataikra összpontosítani.

Mengran Xu, a tanulmány első szerzője elmondta:

Eredményeink arra utalnak, hogy a mindfulness-edzésnek védő hatása lehet az elme elkalandozására a szorongó egyének esetében. Azt is megállapítottuk, hogy a meditációs gyakorlat segít a szorongó embereknek abban, hogy figyelmüket a saját belső aggodalmaikról a jelen pillanatban lévő külső világra irányítsák, ami lehetővé teszi, hogy jobban összpontosítsanak az éppen aktuális feladatokra.
egy n\u0151 \u00fcl a lemen\u0151 nap f\u00e9ny\u00e9ben behunyt szemmel

Fotó: Shutterstock

A vizsgálat 82 résztvevője közül páran körülbelül 10 percet meditáltak, a többiek meghallgattak egy történetet. Azok, akik meditáltak, jobban tudtak koncentrálni a később kapott feladatra.

Xu úr hozzátette:

Az elme vándorlása teszi ki minden ember napi tudatfolyamának közel felét. A szorongó emberek esetében az ismétlődő, feladattól eltérő gondolatok negatívan befolyásolhatják a tanulási képességüket, a feladatok elvégzését vagy akár a biztonságos működést. Érdekes lenne látni, hogy milyen hatásai lennének annak, ha a szorongó népesség szélesebb körben gyakorolná a tudatos meditációt.

Tanulmányok azt is megállapították, hogy a mindfulness meditációnak számos előnye van, többek között csökkenti a depressziót és a fájdalmat, gyorsítja a megismerést, növeli a kreativitást, szelídíti az elmét és még sorolhatnánk.


Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Shutterstock