egy fiatal nő tanulás közben szendvicset eszik

7 tápanyagdús étel, amivel megelőzheted a kognitív hanyatlást

A legtöbb ember tudja, mely ételeket kell kerülni az egészséges szív érdekében, az azonban már keményebb dió, hogy mely ételek tesznek jót az agynak.


Pedig tudományosan bizonyított, hogy az étrendünk befolyásolhatja az agyunk egészségét.

Az agy a testsúlyunk körülbelül 2%-át teszi ki, de az összes kalóriánk 20%-át fogyasztja el. Az agy több kalóriát használ fel, mint bármely más szervünk; amit eszünk, nagy hatással lehet az agyunkra

− mondta Dr. Robert Melillo agykutató.

Bár a tudósok még mindig nem tudják, mi okozza az Alzheimer-kórt, a demencia egyik fajtáját, sokan úgy vélik, hogy az étrend és a környezeti tényezők is szerepet játszanak benne. A Neurology című folyóiratban 2022 novemberében megjelent egyik tanulmány kimutatta, hogy a magas flavonoidtartalmú élelmiszerek növelése csökkentette a demencia kialakulásának esélyét.

Az egészségtelen táplálkozás viszont negatívan befolyásolhatja a bélmikrobiótát, ami gyulladáshoz vezethet, és potenciálisan befolyásolhatja az agyat. Az elhízott emberek − akiknek többsége egészségtelen bélmikrobiommal rendelkezik − az Alzheimer-demencia kialakulásának kifejezett kockázatának vannak kitéve. Hogy segítsünk eligazodni, összegyűjtöttük azt a pár élelmiszert, ami a legelőnyösebb az agy egészsége szempontjából.

​1. Avokádó

egy n\u0151 egy f\u00e9lbev\u00e1gott avok\u00e1d\u00f3t tart a kez\u00e9ben

Fotó: Getty Images

Szereted a guacamole-t, vagy az avokádót salátába, rizses tálba kockázva, esetleg pirítósra kenve? Az avokádó egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, melyek segítenek csökkenteni az érrendszeri betegségeket, és energiát biztosítanak az agy számára.

​2. Brokkoli

Akár a párolt brokkolit szereted olvasztott sajttal a tetején, akár kevergetve sült zöldségként, akár a turmixodba csempészed – számtalan módon élvezheted ezt a ropogós zöldséget. A brokkoli olyan vegyületeket tartalmaz, mint a szulforafán, amely összefüggésbe hozható a gyulladáscsökkentéssel és az idegrendszer védelmével.

​3. Áfonya

\u00e1fonya

Fotó: Getty Images

Az áfonya flavonoidokat tartalmaz, amelyek neuroprotektív hatásúak, és bizonyítottan fokozzák a neuroplaszticitást és az agyi véráramlást. Egy 2022-es vizsgálat is kimutatta, hogy a vad áfonyát fogyasztó idősebb felnőtteknél nőtt a feldolgozási sebesség, azaz lassult a kognitív hanyatlást. Ezek a kis bogyók pedig tele vannak antioxidánsokkal, köztük antociánokkal. Az antociánok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől és a gyulladástól.

​4. Tojás

A tojás köztudottan jó fehérjeforrás, különösen azok számára, akik vegetáriánusok vagy növényi alapú étrendet követnek. Ráadásul a tojássárgája kolint tartalmaz, amely fontos az acetilkolin előállításához. Az acetilkolin egy neurotranszmitter, amely nagyon fontos a paraszimpatikus idegrendszer számára, és fontos a memória szempontjából.

​5. Zsíros halak

A lazac, a szardínia és a makréla jó példák az omega-3 zsírsavat tartalmazó zsíros halakra. Ezek az esszenciális zsírok létfontosságúak az agy egészségének megőrzéséhez, és összefüggésbe hozták őket a memória javulásával, a hangulat szabályozásával és a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentésével. Az omega-3 zsírsavak az új idegsejtek létrehozásában és az agysejtek károsodással szembeni védelmében is fontosak.

​6. Kurkuma

kurkuma

Fotó: Getty Images

A kurkuma gyakori összetevő, amelyet frissen reszelve vagy apróra vágva, illetve por alakban currykben használnak. A kurkuma, amely kurkumint tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású, és az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó amiloidhoz és tauhoz is kötődik, így többféle mechanizmusa van az agy egészségének támogatására.

​7. Fermentált élelmiszerek

Az erjesztett élelmiszerek, például a kimchi, a kefir, a kombucha, a savanyú káposzta és a joghurt szintén jótékony hatással lehetnek az agyra. A kutatások megállapították, hogy az agy és a bélrendszer az idegrendszeren, valamint az immunrendszeren keresztül kommunikál egymással. Ezért a bélben lévő baktériumok megváltoztatása probiotikumokkal és prebiotikumokkal, valamint az antibiotikumok túlzásba vitelének mellőzése szerepet játszhat az agyműködés javításában.

Forrás: HuffPost

Nyitókép: Getty Images