Illusztráció egy villanykörtében kéken világító agyról

6 étel, amit minden nap ennünk kellene a jó memóriáért

Bizonyos élelmiszerek pozitívan hatnak a memóriára és a koncentrációra, így hatékonyak az agy hosszútávú egészségének megőrzésében. Alábbi cikkünkben hat olyan fogyasztanivalót írtunk össze, melyeket érdemes gyakrabban tányérra helyezni, hogy emlékeinket biztonságban tudjuk.


1. Leveles zöldek

Az olyan leveles zöldek, mint például a spenót vagy a kelkáposzta, több hasznos tápanyagot is a szervezetbe képesek juttatni. Az E-vitamint az évek alatt többek között összefüggésbe hozták már az öregedéssel járó memóriazavarral, hiszen antioxidáns tartalmával megvédi a sejteket a szabad gyökök károsodásától. Emellett a K-vitamin és a béta-karotin is táplálja az elme egészségét, ezzel javítja a kognitív képességeket és megelőzi azok károsodását.

2. Bárány

Egy tanulmány szerint a bárány húsának fogyasztása — más vörös húsokkal szemben — szorosan összefügg a hosszú távú kogníció javulásával. Ezt az eredményt egy tíz éves vizsgálati időszak előzte meg, mely során intelligencia-pontszámok javulását figyelték meg bizonyos élelmiszereket fogyasztó egyéneknél. A pozitív fejleményekkel járó kategóriába esett a bárány is, így célszerű néha előnyben részesíteni más fogásokkal szemben.

3. Tojás

T\u00f6bbf\u00e9le m\u00f3don elk\u00e9sz\u00edtett toj\u00e1sok

Fotó: Shutterstock

A tojás az egyik legkedveltebb reggeli étel, nem véletlenül. Számos jótékony hatása mellett kolint is hordoz magában, amely a kutatók szerint minimalizálja a gyulladás kialakulásának lehetőségét, valamint támogatja az agy működéséhez szükséges folyamatokat. Bár általában a nap első étkezéseként fogyasztják, akár ebédként vagy vacsoraként is elkészíthető.

4. Lazac

Az olyan zsíros halak, mint a lazac, magas omega-3 zsírsavtartalmúak, ami elhanyagolhatatlan az agyműködés tekintetében. A memória javítása mellett kapcsolatban áll a szívbetegségek és az ízületi gyulladások kockázatának csökkentésével is. Pozitív hatása mellett könnyen elkészíthető sokféle módon, így bármikor lehet fogyasztani.

5. Áfonya

Minden bogyós gyümölcs egészséges, ellenben az áfonya messze a ranglétra csúcsán foglal helyet. Többek között tartalmaz C- és K-vitamint, valamint mangánt is. Ezek a tápanyagok segítik az oxigén agyba jutását, ami a koncentrációt erősíti. Tanulmányok bebizonyították, hogy az áfonya hatásai jelentősen csökkentik a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát.

6. Dió

Asztalra tett, felt\u00f6rt \u00e9s eg\u00e9sz di\u00f3k

Fotó: Shutterstock

Más csonthéjasokhoz képest a dió kétszer annyi antioxidánst kínál. A gyulladást és a stresszt korábban már összekapcsolták az Alzheimer-kórral, melynek esélyeit visszaszoríthatja napi pár szem dió is. Ez annak köszönhető, hogy kiváló forrása az alfa-linolénsavnak, amely egy növényi eredetű omega-3 esszenciális zsírsav.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Eating Well