Egy lány egy becsomagolt ajándékot tart a kezében

Kézzel készített vagy vásárolt ajándék? Kutatók szerint ez a jobb

Már hosszú idő óta sokakat éget a kérdés, hogy vajon a karácsonyi ajándékokat boltban érdemes megvásárolni, vagy inkább kézzel ajánlatos készíteni őket. A rejtély megoldásáért egy kutatócsoport teszteket végzett, így rájöhettek az általános válaszra.


A Vistaprint gazdasági társaság által megbízott kutatócsoport 2 ezer amerikai alany megkérdezéséből szűrte le az adatokat a témával kapcsolatban, viszont a világ minden pontján érvényes, általánosítható eredményeket tudtak felmutatni.

A kérdőívekben olyan pontokra kellett választ adniuk az alanyoknak, hogy milyen ajándékokat szeretnek kapni, jobban örülnek-e a személyre szabott meglepetéseknek, vagy hogy meddig tartják meg a kapott dolgokat. Mindezeken túl az is érdekelte a szakértőket, hogy a résztvevők ajándékozni, vagy inkább kapni szeretnek jobban.

Végeredményként megállapították, hogy a felmért csoport 62 százaléka sokkal jobban szerette azokat az ajándékokat, melyek valamilyen személyes jelentéssel voltak ellátva. Ezzel szemben olyan válaszadók is voltak — sokkal kisebb számban —, akik az ajándékutalványokat részesítették előnyben, és szívesebben kapták is azokat a kézzel készített meglepetések helyett.

Érdemes továbbá megjegyezni, hogy az emberek kétharmada boldogabban emlékezett vissza a szívhez szóló ajándéktárgyakra és azok történeteire, illetve a tesztelt csoport 58 százaléka gyakrabban mesél az ilyen meglepetésekről más embereknek.

Kar\u00e1csonyi aj\u00e1nd\u00e9kok egy feny\u0151fa alatt elhelyezve

Fotó: Unsplash/Eugene Zhyvchik

Többek között az is kiderült, hogy az emberek átlagosan egy évvel tovább őrizik meg azokat a tárgyakat, melyek vagy kézzel készültek, vagy valamilyen mélyebb jelentéssel társultak. Ennek értelmében a bolti termékek hamarabb kerültek szemetesbe az ünnepek után.

Végezetül pedig az adatok szerint a megkérdezettek 68 százalékát nagyobb elégedettséggel tölti el, ha jó ajándékot tudnak adni a szeretteiknek, mint amikor kapnak valamit.

Nyitókép: Unsplash/Kira auf der Heide