Gyerek egyedül fekszik a kanapén, szülők a háttérben veszekednek

3 jel, hogy alacsony érzelmi intelligenciájú szülők neveltek

A gyermekkori érzelmi elhanyagolás az, ha a szülő nem reagál eléggé és megfelelően a gyermek érzelmi szükségleteire. Ennek felnőtt korban komoly hátulütői lehetnek.


Íme három jel, amik arra utalnak, hogy a szüleidnek alacsony érzelmi intelligenciával rendelkeznek és így neveltek fel téged.

1. Nem tartod fontosnak az érzéseidet

Ha a szüleid alacsony érzelmi intelligenciával rendelkeznek az azt jelenti, hogy a saját érzelmeiket sem tudták kezelni, így érthetően a tieidet sem tudták, már egészen gyerekkorodtól.

Például, ha az iskolából láthatóan bánatosan tértél haza és ezt ignorálták ahelyett, hogy rákérdeztek volna: mi a gond? Vagy az első halállal kapcsolatos emléked az, hogy senki sem gyászol a családban, mert mindenki elnyomja az érzéseit, akkor elég valószínű, hogy felnőttkorban problémáid lesznek ettől.

A következmény:

Nem tanulod meg, hogyan légy öntudatos. Nem tekinted fontosnak és valódinak az érzéseidet és azt sem tanulod meg, hogyan kell érzelmeket érezni és ezeket kezelni, kifejezni mások iránt.

2. Nem tudod kezelni a nehéz helyzeteket

Mivel a szüleid nem voltak jók a saját érzelmeik kezelésében és kontrollálásában, nem tudták megtanítani neked azt, hogy hogyan kezeld és kontrolláld a saját érzelmeidet.

Például ha az iskolában gyerekként elveszítetted a fejedet és olyat tettél, amit nem szabadna, akkor valószínűleg nem kérdezték meg otthon, hogy mi történt, vagy miért veszítetted el a türelmedet. Nem magyarázták el azt sem, hogy hogyan kezelhetted volna másképp, higgadtan a helyzetet. Ehelyett valószínűleg téged hibáztattak és leszidtak.

A következmény:

Nem tanulod meg, hogyan irányítsd és kezeld az érzéseidet és a nehéz helyzeteket.

3. Szavakkal bántod magad

Mivel a szüleid nem értik az érzelmeket, mondataikkal és viselkedésükkel sok rossz üzenetet adtak neked magadról és a világról.

Előfordult, hogy a szüleid lustának tekintettek téged, mert nem vették észre, hogy a szorongásod tart vissza dolgoktól Vagy a családod sírósnak nevezett, kigúnyolt és úgy bánt veled, mintha gyenge lennél, mert valami érzékenyen érintett?

Ezek mind az érzelmi intelligencia hiányának jelei és komoly következményekkel járnak.

A következmény:

Kemény, szidalmazó mondatokkal bántod magad felnőttkorodban. A fejedben sokszor azt mondod magadnak: „Lusta vagy, gyenge vagy”. Ezek azonban az alacsony érzelmi intelligencia hangjai és ez zavarodottságot és tanácstalanságot okoz.

Mit tehetsz ez ellen?

Tanulj meg az érzéseidtől mindent, amit csak tudsz. Kezd el fejleszteni magad és az érzelmeidet. Figyelj oda tudatosan, hogy mit érzel bizonyos szituációkban és miért érzed azt. Kezd el figyelni mások érzéseit és viselkedését. Hallgasd meg, hogyan fejezik ki mások az érzelmeiket és kezd el gyakorolni magadon. És a legfontosabb: Kezd el gyakorolni az érzelmeidről való beszélgetést egy olyan emberrel, akiben maximálisan megbízol.

Remélhetőleg így látni fogod, hogy csodálatos dolgokról maradtál le, ami a szüleid érzelmi intelligencia hiányának köszönhető.