Egy nő csokit eszik

Ez az 5 alapvető élelmiszer segít meghosszabbítani az életed​

Az egészséges életmódra váltás első lépése az étrend megváltoztatása. Kutatások bebizonyították, hogy alapvető élelmiszerek jótékony hatásai védhetnek bizonyos krónikus betegségek ellen. Alábbi cikkünkben eláruljuk, mit érdemes enni annak érdekében, hogy tovább élhessünk.


Egy tanulmány adatgyűjtési időszakában a szakértők 53 048 dán állampolgár étrendjét vizsgálta 23 éven keresztül. Végeredményként megállapították, hogy a mindennapi étrendünkkel megfelelő mennyiségű flavonoidokat kell a szervezetünkbe juttatni.

Ezek olyan antioxidánsok, melyek számos egészségügyi előnnyel járnak és segítenek megakadályozni a különböző betegségek kialakulását. Szerencsére ezek bizonyos tápanyagokkal könnyen megszerezhetők. Egészen pontosan napi egy narancs, egy alma, 100 gramm brokkoli és ugyanennyi áfonya elfogyasztásával, és legalább egy csésze teával már el is érhetjük az ideális mennyiséget.

Íme még néhány alternatíva, amikkel flavonoidokat juttathatunk a szervezetünkbe:

  • cseresznye,
  • étcsokoládé,
  • körte,
  • vörösbor,
  • káposzta,
  • bogyós gyümölcsök (például eper).

Szakértők szerint egy flavonoidokat tartalmazó étrend követésével hatékonyan védekezhetünk a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések ellen. Az eredmények alapján a folyamat a dohányzó és alkoholista személyek esetében mutatta a legtöbb javulást.

Ez azért lehet, mivel ezeknek az antioxidánsoknak gyulladáscsökkentő hatásaik vannak. Dr. Nicola Bondonno, a tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott az eredményekről:

„Fontos megjegyezni, hogy a flavonoidok fogyasztása nem ellensúlyozza a dohányzás és a magas alkoholfogyasztás okozta megnövekedett halálozási kockázat egészét. Messze a legjobb, amit az egészségünkért tehetünk, ha leszokunk ezekről.

Tudjuk, hogy az ilyen jellegű életmódváltások nagy kihívást jelenthetnek, ezért a flavonoidfogyasztás ösztönzése újszerű módja lehet a megnövekedett kockázat enyhítésének, miközben a dohányzásról való leszokásra és az alkoholfogyasztás csökkentésére is ösztönzi az embereket."

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog