Egy pultos kiszolgálja sörrel a vendéget

Egy egyszerű és hatékony módot találtak az alkoholfogyasztás csökkentésére

Az alkoholos italokról kevesen tudják, hogy többek között rákkeltő anyagokat is tartalmaznak. Ennek az információnak a hangoztatása sajnálatos módon nem elég a fogyasztás csökkentésére. Szakértők éppen ezért kidolgoztak egy egyszerű módszert, ami hatékonynak is bizonyult.


A túlzásba vitt alkoholfogyasztás korai halálozással, szívbetegségekkel, emésztési problémákkal és a demencia megnövekedett kockázatával jár — írja a ScienceAlert. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az ivás az idő előtti halálesetek hét százalékáért tehető felelőssé globális szinten.

A probléma csökkentésére a leghatékonyabb módszer az emberek tájékoztatása az egészségügyi kockázatokról. Egy tanulmány keretein belül arra tettek kísérletet, hogy a csökkentésnek a „miért” és „hogyan” kérdéseire adható válaszokat kombinálták. A módszer annyit takar, hogy az elfogyasztott italok számához kötötték a korai halálozási esélyeket.

Ennek hatására az emberek számolni kezdték a kikért poharaikat, majd egy kicsivel kevesebbet ittak, mint az információk megismerése előtt.

„Azt találtuk, hogy az alkoholról és a rákról szóló információk párosítása egy konkrét gyakorlati intézkedéssel — az italok számolásával — azt eredményezte, hogy az ivók csökkentették az elfogyasztott alkohol mennyiségét"

— mondta Simone Pettigrew közgazdász és pszichológus, a George Institute for Global Health munkatársa.

Egy bar\u00e1ti t\u00e1rsas\u00e1g tagjai s\u00f6rrel koccintanak

Fotó: Unsplash/Drew Farwell

A tanulmányhoz három felmérést végeztek. Az elsőt 7995 ember töltötte ki, közülük 4588-an három héttel később a másodikat, az utolsó felmérést pedig további három hét elteltével 2687-en fejezték be.

Az alanyokat különböző csoportokba osztották, a kutatás ideje alatt pedig eltérő reklámfilmeket nézettek velük az ivás hatásairól.

Az alkoholt és a rákot összekapcsoló tévéreklámok, valamint az italok számontartására vonatkozó javaslat bizonyultak a leghatékonyabb módszernek a fogyasztás visszaszorítására. Ez volt az egyetlen olyan kombináció, amelynél az emberek hat hét alatt valóban jelentősen csökkentették az alkoholbevitelüket.

További módszerek hatékonyságát is lemérték. Például egy konkrét — egészségesnek mondható — mennyiség kijelölése és az ahhoz való szigorú ragaszkodás szintén jó eredményeket ért el a felmérésen, viszont a korábban említett kombináció egyértelmű győzelmet aratott.

A tanulmányban úgy választották ki az önkénteseket, hogy azok demográfiailag nagyjából reprezentatívak legyenek az ausztrál ivóközönségre nézve, így elképzelhető, hogy más országokban eltérő eredmények születnének. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az italok számolása egy hatékony módszer lehet.

Nyitókép: Unsplash/Elevate