Kanapán ülő kisfiú kutyával és macskával

Így távolítsuk el hatékonyan az állatszőrt a kanapéról

5 tipp a háziállatok szőrének eltávolításhoz kedvenc heverőnkről.

Bármennyire is szeretjük háziállatainkat, a szőrüket már kevésbé, főleg, ha az mindenhol ott van az otthonunkban. A legidegesítőbbek persze azok a bútorok, amiket mi is szívesen használunk, például a kanapé. A háziállatok szőrének eltüntetése rendszeres munkát igényel, de szerencsére rengeteg olcsó eszköz és okos technika létezik, amelyek segítenek ebben.

Kanapé típusa

A kanapégyártók kifejlesztettek egy tisztítási kódot, melyet fontos megkeresni, mielőtt nekiesnénk a tisztításnak. A kód, amely a kanapé egy feltűnésmentes területére (általában az ülés aljára) varrt ápolási címkén van feltüntetve, a négy betűjel egyikeként jelenik meg.

Íme, mik ezek, és mit jelentenek:

  • W = Csak nedves/vizes tisztítás
  • S = Csak száraz oldószeres tisztítás
  • SW = Száraz oldószeres és/vagy nedves tisztítás
  • X = Csak professzionális tisztítás vagy porszívózás

Ezenkívül minden egyéb különleges utasítást felsorolnak az ápolási címkén. Az ebben a cikkben a kanapé szőrtelenítésére leírt technikák a legtöbb bútor- és anyagtípus esetében biztonságosak, de mindig tanácsos konzultálni az ápolási címkével, mielőtt bármilyen tisztítási műveletre vállalkoznánk.

1. Porszívózzunk a legmélyebb tisztaságért

A háziállat szőr kanapéról való eltávolításának legjobb módja egyben a legegyszerűbb is. A porszívózás felszedi a laza állatszőrt, és eltávolítja a korpát és más állati testszennyeződéseket, amelyek allergiát váltanak ki, és szagokat hagynak maguk után.

Porszívózzuk ki rendszeresen a kanapét a kárpitos kefés tartozékkal. Ha a porszívónk nem tartalmazott ilyet, az interneten vagy a barkács- és barkácsáruházakban olcsó, univerzális tartozékkészleteket tudunk vásárolni. Keressünk olyan készletet, amely tartalmaz egy kárpitos kefés tartozékot, valamint egy résszerszámot, amely segíthet a részletmunkában, például a kanapé varratai mentén történő porszívózásban, ahol a szőr makacsul beágyazódhat.

Ha nem ideális a bútorokat hetente többször is teljes méretű porszívóval porszívózni, akkor egy kézi porszívó érdemes befektetésnek bizonyul.

2. Szőrtelenítő eszközök használata a karbantartáshoz

Az olyan kis szőrtelenítő eszközök, mint a ragadós hengerek és a bútorkefék egy másik fontos fegyver a szőrzet elleni arzenálban. Ezeket az eszközöket a porszívózás között is használhatjuk, hogy távol tartsuk a szőrszálakat.

A hagyományos ragadós szövethengerek a háziállatok szőrének kezelésére szolgáló egyik lehetőség. A bútorok esetében azonban kerüljük a hagyományos ragadós hengert, és válasszunk egy speciális hengert, hogy gyorsabbá és könnyebbé tegyük a munkát. A túlméretezett ragadós hengerek ideálisak a bútorokon való használatra, mivel minden egyes menetben nagyobb területet tudnak lefedni.

Az újrafelhasználható bútorkefék és -hengerek ugyanúgy használhatók, mint a ragadós hengerek, a kanapé fölött átvezetve gyorsan és egyszerűen felszedhető a háziállatok szőre, de ragadós papír helyett mikroszálakat használnak a szőr vonzásához és felfogásához. Az újrahasználható szőrtelenítők költséghatékonyabb megoldást jelentenek, mint a ragadós görgők, és kevesebb hulladékot termelnek.

3. A legegyszerűbb háztartási eszközök bevetése

Nem szükséges speciális eszközöket vásárolni a háziállatok szőrtelenítéséhez, mivel néhány egyszerű háztartási cikk ugyanezt a munkát elvégzi, mint a ragasztóhengerek és a bútorkefék. Az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb módja a háziállat szőr eltávolításának a kanapékról és más kárpitozott bútorokról, a háztartási gumikesztyű.

Vegyük fel és simítsunk végig a kezünkkel a tisztítandó felületen. A gumi hatására a szőr egy csomóvá gömbölyödik, amelyet fel lehet szedni és a szemétbe dobni. Ha a kesztyű kissé nedves lesz, az segíthet ebben a folyamatban, de mindenképpen nézzük meg a kanapé tisztítási címkéjét, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az anyagot biztonságosan ki lehet-e tenni víznek. Hasonlóképpen, egy enyhén nedves mosogatószivacs ugyanúgy használható, mint a gumikesztyű.

4. Szőreltávolítás mosás előtt

A huzatok, díszpárnák, takarók és más levehető textíliák mosása előtt távolítsuk el háziállatunk szőrét azokról. A mosás közbeni termékek szintén segíthetnek a háziállatok szőrének eltávolításában. A mosógépekbe való szőrfelfogók vonzzák és megragadják a szőrzetet, amint az leoldódik a szövetről, és többször is használhatóak, így költségvetés- és környezetbarát választásnak bizonyulnak. Az olyan mosásfokozók, mint a fehér ecet vagy a textilpuhító, szintén segíthetnek a szőrzetet a mosás során leoldani a szövetekről.

5. Szőrápoló eszközük

Az egyik legjobb dolog, amit a kanapé (viszonylag) szőrmentes tartása érdekében tehetünk, hogy rendszeresen ápoljuk a háziállatunkat. Konzultáljunk az állatorvossal vagy a kutyakozmetikussal, milyen gyakran kell otthon és szakszerűen átkefélni, mosni és ápolni házi kedvencünk szőrét.

Az ápolókesztyű, amely az elhalt szőrszálak eltávolításával és a szőrtüszők kiegyenesítésével segít csökkenteni a vedlést, hogy tovább tartsa a szőrt, ugyanúgy használható, mint a gumikesztyű a háziállat szőrének eltávolítására a kanapéról. Egyszerűen futtassunk végig egy tiszta ápoló kesztyűt a kárpiton, hogy a laza szőrszálakat megragadhassuk és könnyen felszedhessük.

(BHG)

Nyitókép: Shutterstock