Almaecet palackban, mellett almák az asztalon és a kosárban

Tényleg segít a fogyásban az almaecet?

Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az almaecet segít a fogyásban, mégis sokan alkalmazzák.

A szuperélelmiszerként és számos betegség gyógymódjaként emlegetett almaecetet már régóta felkapták a közösségi média felhasználói és a wellness-guruk.

Egy április 23-i Facebook-bejegyzés, amely két nap alatt több mint 600 megosztást gyűjtött, azt állítja, hogy szódabikarbóna, almaecet és citromlé keverésével fogyni lehet, míg egy tavalyi, 2,5 millió megtekintésnél járó Facebook-videót is felkapnak újra és újra, amely állítólag a "legjobb almaecetes ital receptjét kínálja a fogyáshoz".

Az almaecetet gyakran szuper elixírként reklámozzák, amely képes segíteni a fogyást és javítani az egészségi állapotot

- olvasható a videóhoz tartozó szövegben, amelyet szintén közel 40 000-szer osztottak meg.

A USA Today-nek nyilatkozó szakértők szerint azonban korlátozott tudományos bizonyíték van arra, hogy az almaecet segíthet a fogyásban. Az almaecettel a fogyás érdekében végzett humán vizsgálatok nem mutattak következetes vagy meggyőző eredményeket, számol be róla a Medical Press.

A szakértők szerint nincs elég kutatás ahhoz, hogy az almaecetet súlycsökkentő eszköznek nyilvánítsák.

A bizonyítékok nem egyértelműek. A kutatások nem mutatnak előnyöket a fogyásnál az embereknél

- mondta el Carol S. Johnston, az Arizona Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora.

Johnston rámutatott a rágcsálókon végzett vizsgálatokra, amelyek kimutatták, hogy az almaecet fő hatóanyaga, az ecetsav módosíthatja a zsír oxidációját és az anyagcsere-rendellenességeket elhízott egerekben és patkányokban.

Ha fokozni tudjuk a zsír oxidációját, az segít a zsírvesztésben. Úgy gondolom, hogy az ecetben lehet potenciál, ami talán idővel lassítja a súlygyarapodást, vagy hozzájárulhat a fogyáshoz

- fogalmazott.

Egy másik, 2019-ben a Bioscience Research című szaklapban megjelent, patkányokkal végzett tanulmány felfedezte, hogy az almaecet "funkcionális italként használható, amely szabályozza a testsúlyt ... (és) az elhízáshoz kapcsolódó aterogén kockázatot". Ez a stratégia a tanulmány szerint előnyös technika lehet a fogyás és az elhízás megelőzésében.


Az almaecet fogyásra gyakorolt hatásáról azonban kevés kutatást végeztek embereken, és egyes tanulmányok nem voltak meggyőzőek. A legtöbbet idézett tanulmányt 2009-ben végezték 175 túlsúlyos japán alanyon. A résztvevők naponta egy vagy két evőkanál ecetet kaptak, vagy egyáltalán nem kaptak ecetet. 12 hét elteltével az ecetet fogyasztók szerény, 2-4 kilós fogyást mutattak.

Johnston szerint a vizsgálat nem mutatott ki elegendő súlycsökkenést, mivel a résztvevők súlya olyan kis mértékben ingadozott.

Ahhoz, hogy 12 hét után jelentős súlycsökkenést lássunk, lehet, hogy csak egy hidratációs problémát látunk, amikor nem tartanak vissza annyi vizet a testben.

Egy 2018-ban közzétett tanulmány hasonlóan minimális eredményeket hozott, és sokkal kisebb mintaszámmal, összesen 39 résztvevővel rendelkezett, akik 12 héten keresztül almaecetes, kalóriaszegény étrendet követtek, 3-4 kilót fogytak, és alacsonyabb volt a testtömegindexük.

Az ecetnek potenciális kockázatai vannak

Amellett, hogy az előnyei nem bizonyítottak, a szakértők szerint a rendszeres ecetfogyasztás némi kockázatot is rejt magában.

A Food Science című folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az almaecet magas savtartalma fogszuvasodást és torokirritációt okozhat, ha hígítatlanul, nagy mennyiségben fogyasztják.

Rengeteg módon használhatjuk (az almaecetet), és ízletes ízeket adhatunk az ételeinkhez

- mondta Wesley McWhorter, a University of Texas Health Science Center at Houston Dell Center for Healthy Living táplálkozási programjának igazgatója.

Szerinte azonban ne várjuk, hogy az almaecet megoldja a fogyás problémáit.

Azt állítani, hogy az italunkba való hozzáadása megoldja az összes fogyókúrás problémánkat, egyszerűen nem pontos.

Nyitókép: Shutterstock