Álmatlanságban szenvedő nő fekszik az ágyban

5 figyelmeztető jel, hogy álmatlanságban szenvedsz

Nem ritka, hogy időnként nehezen alszunk el, de azoknál az embereknél, akiknél ez huzamosabb ideig fennáll, például az inszomnia jele is lehet.


Az álmatlanság gyakori alvászavar, amelyet gyakran jellemez elalvási nehézség, alvásmegmaradási nehézség, túl korai ébredés és/vagy nem pihentető/rossz minőségű alvás, mondja Sarah Silverman holisztikus alvásszakértő és viselkedéses alvásgyógyász szakember.

Az Amerikai Alvás Akadémia szerint a felnőttek 30-35%-ának vannak rövid ideig tartó álmatlansági tünetei, 15-20%-uknak akut vagy három hónapnál rövidebb ideig tartó alkalmazkodási álmatlansága, 10%-uknak pedig krónikus álmatlansága van, amely hetente legalább három éjszaka legalább három hónapon keresztül jelentkezik.

Ezek az inszomnia legnagyobb korai figyelmeztető jelei:

1. Elalvási nehézségek

Általában 15-20 percig kellene tartania az elalvásnak, ha következetes alvási rutint követünk, mondja Dr. Peter Polos, alvásgyógyász szakorvos és a Sleep Number nevű cég szakértője.

Ha azt tapasztaljuk, hogy ennél hosszabb időbe telik az elalvás, az az álmatlanság vagy más alvászavar korai jele lehet.

Az álmatlanság egyik vezető oka a hiperarousal, ami lényegében az idegrendszer fokozott aktivitását jelenti.

„A hiperarousalis állapot gyakran megzavarja az elalvást és/vagy az elalvásban maradást. A hiperarousal lehet mentális, fizikai vagy mindkettő, mivel egyénenként másképp éli meg”

– mondja Silverman.

Kristen Casey klinikai pszichológus szerin az akut (három hónapnál rövidebb ideig tartó) inszomniában szenvedők gyakran kezelhetik tüneteiket vény nélkül kapható gyógyszerekkel, vagy a kiváltó októl függően természetes úton is megoldódhatnak.

2. Többszöri felébredés

Casey szerint az emberek általában legalább kétszer ébrednek fel éjszaka, ami az egészségügyi állapottól, a mentális egészségtől és az életkortól függően változhat. Akár azért, mert mosdóba megyünk, telefonálunk vagy az agyunkat pörgetjük, az, hogy nem tudunk hosszabb ideig aludni, az inszomnia figyelmeztető jele lehet.

Az éjszakai felébredés megzavarhatja a fontos alvási szakaszokat, amelyek kritikusak az agy fejlődéséhez és az általános egészséghez.

3. Álmosság napközben

Bár lehet, hogy nyolc órát feküdtünk az ágyban, ez nem jelenti azt, hogy valóban ennyit is aludtunk. Az álmatlanság egyik leggyakoribb figyelmeztető jele a nappali álmosság, és sokan figyelmen kívül hagyják.

Ha nem alszunk elég jó minőségű alvást, a cirkadián ritmusunk (a testünk belső órája) nem lesz megfelelő. Ez azt okozza, hogy fáradtnak, lomhának és kevésbé produktívnak érezzük magunkat a nap folyamán.

4. Szorongsz az alvás miatt

Sokak számára az alvás az egyik része a napjuknak, amit valójában nagyon várnak. Azonban azokat, akik esetleg álmatlanságban szenvednek, a lefekvés ideje stresszel és szorongással tölthet el.

„Néha az emberek elkezdenek aggódni az alvásuk miatt, és hogy vajon felébrednek-e az éjszaka folyamán. Ez figyelmeztető jel lehet az álmatlanságra, mert néha az emberek hiperarózissal küzdenek, ami azt jelenti, hogy közvetlenül lefekvés előtt fokozott szorongással vagy gondolkodással küzdenek, ami ébren tartja őket éjszaka”

– magyarázza Casey.

5. Ingerlékenység vagy és nehezebb koncentráció

Míg az alváshiány önmagában is frusztráló lehet, a nap folyamán is frusztrációhoz vezethet. Az alváshiány következményei idővel halmozódhatnak. Napközben nehezünkre eshet a koncentráció és a szokásos feladatok elvégzése, és az alváshiány miatt frusztráltnak és ingerültnek érezhetjük magunkat.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Silverman szerint a 30-30-3 szabály alapján határozzuk meg, mikor érdemes orvoshoz fordulni az álmatlanság miatt. A 30-30-3 szabály szerint a következő három kérdést kell feltenni:

  1. 30 percig vagy tovább tart elaludni?
  2. Több mint 30 percig vagyunk ébren az éjszaka folyamán?
  3. A fentiek közül mindkettő hetente legalább három éjszaka előfordul?

Ha igen a válasz rájuk, akkor inszomniában szenvedhetünk, és érdemes felkeresni a háziorvosunkat vagy egy alvásszakértőt.

(Huffpost)

Nyitókép: Shutterstock