Pontosan melyik oldalát kell használni az alufóliának? A szakértők válaszolnak!

Pontosan melyik oldalát kell használni az alufóliának? A szakértők válaszolnak!

Amikor az alufólia használatáról van szó, valószínűleg mindenkinek megvannak a maga kis szokásai. De számít-e valójában, hogy a fólia melyik oldalát használjuk?


Minden bizonnyal sokan felteszik a kérdést, hogy vajon akadályozza vagy javítja-e az „elraktározási” folyamatot az, hogy az étel az alufólia fényes vagy matt oldalával érintkezik?

A szakemberek szerint egyáltalán nincs különbség a kettő között, és nincs helyes vagy helytelen módja az alufólia használatának, ahogyan azt Robert L. Wolke is megerősítette a What Einstein Told His Cook és az America's Test Kitchen című könyvében.

Wolke leírta, hogy az ételt bármelyik irányba elhelyezhetjük, akár főtt vagy fagyasztott terméket csomagolunk be az alufóliába.

Ez is érdekelhet: Te sem tudod, hogyan kell tisztítani a kenyérpirítót? Itt a válasz!

A Reynold's Kitchen, egy 1947 óta alumíniumfóliát gyártó cég így nyilatkozott a kérdésről:

Teljesen mindegy melyik részre helyezzük az ételt, ezáltal pedig eldönthetjük, hogy a fényes vagy a matt oldalát szeretnénk-e inkább kifelé fordítani. Ez egyszerűen a gyártási folyamat eredménye. A fólia teljesítménye ugyanolyan, bármelyik oldalát is használja.

Az Alumínium Szövetség szerint a fényes oldal akkor keletkezik, amikor egyszerre két lapot tekercselnek (megduplázva a tekercs vastagságát), amelyeket később szétválasztanak, vagyis a két belső felület matt marad, míg a két külső felület pedig fényes.

A tapadásmentes fólia használatakor azonban jelentős különbség van a két oldal között, mivel a tapadásmentes bevonat csak az egyik oldalon van. Ebben az esetben az ételt a „tapadásmentes" feliratú oldalra érdemes helyezni.