Túlsúlyos pácienset mérő orvos mérőszalaggal

Az alultápláltság és az elhízás is növelheti a migrén kockázatát

A Headache július-augusztusi számában megjelent áttekintés szerint az alultápláltság és az elhízás összefüggésbe hozható a migrén kockázatának növekedésével.

Dr. Fahimeh Martami, az iráni Teheráni Orvosi Tudományok Egyetemének munkatársa és munkatársai szisztematikus áttekintést és dózis-hatás metaanalízist végeztek a testtömegindex (BMI) és az elsődleges fejfájás betegség altípusa közötti összefüggés vizsgálatára. Az adatokat 41 megfigyelési tanulmányból vonták be, 154 044 esettel és 792 500 résztvevővel.

A kutatók megállapították, hogy a normál BMI-vel rendelkezőkhöz képest az alultáplált vagy elhízott résztvevőknél megnőtt a migrén kockázata. A BMI és az elsődleges fejfájás-zavar más altípusainak kockázata közötti összefüggés alátámasztására korlátozott bizonyítékot láttak. A BMI és a migrén közötti kapcsolat nem volt lineáris; a kockázat 20 kg/m² körüli BMI esetén volt a legalacsonyabb, és 29 kg/m² feletti BMI-értékeknél nőtt.

„Ez a metaanalízis egy nemlineáris összefüggésen keresztül a migrén megnövekedett kockázatára utal az alulsúlyos vagy elhízott egyének körében”

– írják a szerzők.

„Ezek az eredmények alátámasztják azt az ajánlást, hogy a normál BMI valószínűleg alacsonyabb migrénkockázattal jár.”

Nyitókép: Shutterstock