Békésen, nyugodtan alvó, barna hajú nő, fehér ágyban

Szakértői tippek az alvási rutinunk javításához

Felnőttkorunkban jövünk rá csak igazán, hogy a gyermekkori szunyókálás az egyik legnagyobb ajándék volt, amit az élet adott nekünk. Ma már szívesen aludnánk délutánonként az oviban, de ez sajnos nem kivitelezhető. Az alvási rutinunk helyreállításával azonban kevésbé leszünk fáradékonyak. Íme pár tipp, hogy kipihentebbek legyünk a mindennapokban!


Csak semmi képernyő!

A lefekvés előtti telefon nyomkodása ez népszer, de rossz szokás. Bár csábító lehet, hogy megnézzünk még egy-két TikTok-videót, szakértők szerint ezzel rengeteg kárt okozunk az alvási rutinunkban.

„A telefonozás túlzott kék fénynek tesz ki minket, ami deaktiválja az agyat és kortizolt termel egy olyan időszakban, amikor pihennünk kellene"

– magyarázza Dr. Dan Gartenberg alvásszakértő.

„A telefon addiktív jellege miatt sokkal nagyobb akadálya a kiegyensúlyozott alvásnak és lefekvésnek, mint a tévé.”

Az iPhone és az Android már rendelkezik alvás/alvásidő üzemmóddal, és a szakértők azt javasolják, hogy használjuk ki ezt az okosmódot az eszközökön.

Az ágyad legyen tabu!

Az ágyadat szigorúan csak kikapcsolódásra, pihenésre és alvásra használd.

„Az egyik legjobb módja annak, hogy egy jó alvási és kelési rutint alakíts ki az az, ha az ágyadat csak az alvásnak szenteled. Ne dolgozz, ne telefonozz és ne csinálj sok egyéb tevékenységet a hálószobádban”

– mondja Gartenberg.

Kerüld a kávét és az alkoholt!

Ez egy egyszerű, viszonylag könnyen elvégezhető tipp. A nyugodt és kiegyensúlyozott alvás érdekében kerüld az alkohol és a koffein fogyasztását lefekvés előtt minimum három órával.

Mozogj!

Emlékszel még gyerekkorodból arra, hogy a szüleid hagyták, hogy kitombold magad és kiadd az összes energiádat lefekvés előtt? Ez felnőtt korban is jól tud működni, ha alkalmazzuk. Egy kiadós edzés az esti órákban megkönnyíti az alvásunkat. A felmérések folyamatosan erős összefüggést mutatnak a testmozgás és a jobb alvás között.

Nyitókép: Shutterstock

(Brydie)