egy éppen ébredező nő mosolyog az ágyban

Miért van szüksége több alvásra a nőknek, mint a férfiaknak?

Nincs is jobb egy jó éjszakai alvásnál – de a jó alvás nem mindannyiunknak jelenti ugyanazt. A tudomány szerint nekünk, nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. Talán Dakota Johnson nem is tévedett olyan nagyot, amikor azt állította, hogy 10 órára van szüksége éjszakánként ahhoz, hogy „működjön".


Amikor alváshigiéniáról van szó, a legtöbben úgy gondoljuk, hogy az univerzális szabvány körülbelül nyolc óra. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy ez nem teljesen igaz. Különböző embereknek különböző mennyiségű időre van szükségük ahhoz, hogy a legjobban működjenek.

Dr. Aileen Alexander, női egészség- és alvásszakértő mesélte el, miért van a nőknek több alvásra szükségük, mint a férfiaknak.

Számos tanulmány vizsgálta alvási szokásainkat nemek szerint, és megállapította, hogy a nők átlagosan 6-28 perccel többet alszanak, mint a férfiak. Alexander azonban hangsúlyozza, hogy „az e téren végzett kutatások korlátozottak". Több elmélet is létezik arra vonatkozóan, hogy a nők miért hajlamosak néhány perccel többet aludni, mint férfi társaik.

Mivel az alvást a hormonok szabályozzák, a nemünk valóban hatással lehet arra, hogy mennyire van szükségünk.


Ami a fiziológiát illeti, a női hormonoknak óriási szerepük van az alvásban. Ez magában foglal mindent a menstruációs periódustól kezdve a terhességen át a menopauzáig. Mindezek a forgatókönyvek negatív hatással lehetnek az alvásra. Ez azt jelenti, hogy a nőknek nagyobb az alvásigényük, és nagyobb valószínűséggel engednek a nappali szunyókálásnak

– mondja Alexander.

egy alv\u00f3 n\u0151

Fotó: Unsplash

A nők hajlamosabbak az álmatlanságra is, ami megmagyarázhatja, hogy amikor elalszanak, miért van szükségük egy kicsit több időre. De arra is érdemes figyelni, hogy mit csinálunk napközben. Jellemzően a nők azok, akik egész éjjel fenn vannak, hogy támogassák a gyerekeket, vagy bizonyos esetekben az idős szülőket.

Tanulmányok valóban kimutatták, hogy a háztartási munka nagy részét általában a nők viszik, az ételek elkészítésétől a takarításon át a gyermekgondozásig. Ez is oka lehet a megnövekedett alvásigénynek.

​Mennyivel több alvásra van szükségük a nőknek?

Bár a tanulmányok szerint a nőknek technikailag átlagosan 11 perccel több alvásra van szükségük, Alexander szerint további vizsgálatokra van szükség a témában. Az alvásigény mindenkinél más és más, és egyénre szabottan kell kezelni.

Az ajánlott alvásmennyiség minden felnőtt számára 8 óra, de van, aki 7 órával is jól boldogul, míg másoknak 9 órára van szükségük. Mindig azt javaslom, hogy hangolódjunk rá a testünkre. Ha reggel nem vagyunk frissek, akkor érdemes javítani az alvásunk minőségén

– teszi hozzá a szakértő.

​Milyen következményei lehetnek annak, ha nem alszunk eleget?

Az elégtelen alvás következményei jól bizonyítottak, és mind a férfiakra, mind a nőkre óriási hatással lehetnek. Az alváshiány hatással van a reakcióidőnkre, ami például autóbaleseteket vagy munkahelyi hibákat okozhat.

Hatással van a hangulatunkra, és növeli az olyan egészségügyi állapotok kockázatát, mint a szorongás és a depresszió.

Egészségügyi problémákhoz is vezethet, az alváshiány szorosan összefügg az elhízással, a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel, a hormonális egyensúlyhiánnyal, az immunrendszer károsodásával és még sok mással.


Forrás: Glamour

Nyitókép: Shutterstock