Egy UFO megjelenéséről készült illusztráció

UFO-k: hirtelen tárgyalást hívott össze az amerikai kongresszus

A megmagyarázhatatlan objektumok évtizedek óta zavarba hozzák az embereket, de kutatásukat gyakran áltudománynak vagy bulvárlapok alapjának minősítették. A témával kapcsolatban valami igazán különleges történt, hiszen az amerikai kongresszus 50 év óta először tárgyalást kezdeményezett UFO-kérdésben.


Egy 2021-ben kiadott jelentés hivatalosan is megerősítette az azonosítatlan repülő tárgyak létezését. Ebben az iratban 140 konkrét esetet vizsgáltak, melyek mindegyike olyan szituációkról számol be, amikor vadászgépek pilótái valamilyen — tudományosan — megmagyarázhatatlan jelenséggel találkoztak az égen. Az amerikai képviselőház hírszerzési albizottsága előtt tartott meghallgatáson a védelmi szervek képviselői vallottak eskü alatt ezekről az adatokról.

A furcsa észlelések között többet magyarázhatnak eltérített drónokkal, időjárási anomáliákkal vagy az érzékelés megzavarodásával is, ennek ellenére bőven akadnak beszámolók, melyekre egyik kézzel fogható indoklás sem passzol. Az ilyen esetekkel foglalkozó tudományágat olyannyira alábecsülték az utóbbi években, hogy azonosítatlan légi jelenségekké nevezték át őket, részben azért is, hogy elkerüljék az idegen látogatókról szóló feltételezéseket.

Egy azonos\u00edtatlan rep\u00fcl\u0151 t\u00e1rgyr\u00f3l k\u00e9sz\u00edtett illusztr\u00e1ci\u00f3

Fotó: Unsplash/Albert Antony

A mostani tárgyalás célja, hogy az UFO-k tanulmányozása ne zárt ajtók mögött történjen, hanem legyenek nyilvánosak a dokumentumok. A ScienceAlert cikkében ilyen ötletekkel állt elő egy kutató:

„Amire szükségünk van, az az, hogy szisztematikusan gyűjtsünk adatokat. Bámuljuk az egész eget sok helyen, hosszú időn keresztül és különböző műszerekkel, majd nézzük meg, hogy mennyi olyan dolog jelenik meg — ha van egyáltalán — amit nem tudunk azonosítani."

Szerencsére több olyan kisebb egyesület is működik, melyekben amatőr kutatók hasonló megfigyelőrendszereket terveznek és fejleszteni szeretnék ezt a tudományos irányzatot. Ilyen például a Harvard Galileo Project, amely egy obszervatórium tetejére kamerákat és hangérzékelő szenzorokat szereltetne, hogy a nap 24 órájában rögzítsék az égbolt történéseit.

Akárhova is jut a kongresszusi megbeszélés, már szimplán a témakör megszületése is egy hatalmas mérföldkőnek számít a területen. Egy másik hasonló jelentőségű pillanat volt, amikor az amerikai hadsereg ágazatai elismerték, hogy bizony vannak jelenségek, melyekre nem találnak ésszerű magyarázatot.

Nyitókép: Shutterstock