Arcpermetet magára fújó nő

Ezért ne használj arcpermeteket repülőn

Nem minden arcpermet hidratál 9 ezer méter magasan - sőt, a rossz formula még jobban kiszáríthatja a bőrt.


Az arcpermet varázsa abban rejlik, hogy pontosan megérzi, mire van szüksége a bőrnek. A probiotikumot tartalmazó termékek utánozzák a bőr természetes védőrétegét és csökkenthetik a bőrpírt. Az aloe verával, növényi olajokkal, vitaminokkal, elektrolitokkal és ragyogó összetevőkkel teli termékek azonnal felfrissítik a forró bőrt, és a fakó, időjárás által megviselt arcbőrt harmatos ragyogássá varázsolják.

Az arcpermetek folyadékként könnyen felvihetőek útközben, és további előnyük, hogy az összetevők mélyen a bőrbe hatolnak, így aligha meglepő, hogy sokan csomagolnak kézipoggyászukba egyet, hogy a repülőút alatt is felfrissülhessenek.

A repülőgépek mentesek a nedvességtől. A magasságban a repülőgépek páratartalma mindössze 12%-ra csökken – ez szárazabb, mint a legtöbb sivatag. Ez a bőr kiszáradását okozhatja, mivel a bőr a transzepidermális vízveszteség növekedése miatt veszít nedvességet (amikor a víz elpárolog a bőrön keresztül), ami viszont megzavarhatja a bőrgátat, és száraz, fakó, sőt feszülő bőrhöz vezethet.

Dr. David Jack esztétikai orvos szerint ezek csak néhány oka annak, hogy a bőrünk a leszálláskor a dús és lédús bőr ellentétének tűnhet. Bár az egyszerű virágvizek az íróasztalnál adnak egy nagyon szükséges ébresztőt a bőrnek és az érzékeknek, a repülőn nem sok előnnyel járnak.

„A virágvizek lehet, hogy kellemes illatúak, de a nedvességet megkötő egyéb összetevők hiánya miatt a bőröd még inkább kiszáradhat egy olyan száraz környezetben, mint a repülőgép. Ez azért van, mert a vízmolekulák elpárolognak a bőr felszínéről, eltávolítva annak természetes nedvességét.”

Itt kezd bonyolódni a helyzet. Míg az olyan nedvesítőszerek, mint a hialuronsav vagy a glicerin kiválóak a földön, 9 ezer méter magasan (a legtöbb repülőút átlagos magassága) nem jelentenek megoldást, ha egyszerűen az arcunkra spricceljük őket.

„Normál körülmények között az olyan humektánsok, mint a hialuronsav, vizet vonzanak a levegőből a bőr felszíni rétegébe, így rendkívül hatékonyan tartják meg a nedvességet a bőrben. Mivel azonban a repülőn a levegő annyira száraz, a humektánsok valójában éppen ellenkező hatást fejtenek ki. A hialuronsav a legközelebbi forrásból - a bőrön belülről - szívja fel a vizet, így azt szárazabbnak érzi, mint korábban”

– magyarázza Jack.

Hozzáteszi, hogy ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kellene kerülni ezeket a nedvesítőszereket, de önmagukban használva visszafelé sülhetnek el.

Miután befújtuk az arcunkat, a kulcs az, hogy a nedvességet egy arcolajjal vagy egy ceramidban gazdag krémmel csapdába ejtsük a bőrünkben, mivel ezek megakadályozzák, hogy elpárologjon. Itt jönnek a képbe az olyan koreai arcpermetek is, mint a COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream Mist, mivel sokuk nedvességmegkötő rövidítést kínál azáltal, hogy a glicerint többféle ceramiddal kombinálja egy arcpermetben, hogy erősítse a bőrgátat.

Alternatív megoldásként alkalmazzuk az arcpermetet a repülés előtt, közvetlenül a tisztítás után, hogy létrehozzunk egy alap hidratáló réteget, amely felturbózza minden más, felülre felvitt termék hatását.

Amikor a bőr nedves, jobban felszívódik, ami azt jelenti, hogy a hidratáló krém mélyebben be tud hatolni a bőrbe. Ez lehetővé teszi, hogy a nedvesítő összetevők még hatékonyabban vonzzák be a nedvességet a felső rétegekből, hogy a bőr hosszabb ideig hidratált maradjon.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock