Autó vezetés.

Hosszú autóútra készülsz? Az orvosok szerint ezért kell gyakran szünetet tartani

A nyaralási szezonban egyáltalán nem ritka, hogy sokan 4 óránál hosszabb autós túrákra indulnak. Az orvosok szerint azonban az ilyen esetekben kulcsfontosságú, hogy a turisták megfelelő mennyiségű szünetet tartsanak.


A kardiológusok véleménye szerint a hosszú autóutak során kulcsfontosságú a megfelelő szünetmennyiség beiktatása. A szakértők szerint kortól és egészségügyi állapottól függetlenül egy-két óránként mindenkinek ki kell szállnia az autóból egy rövid nyújtózkodásra, ha az utazás legalább négy órán át tart.

A fél, vagy egész napos autózás ugyanis megzavarhatja a véráramlást, és kiszáradáshoz, sőt, vérrögök kialakulásához vezethet.

Ez is érdekelhet: Miért ne tedd soha az útleveledet a kézipoggyászodba?

Az autóban ülve, megszakítás nélkül hosszabb ideig tartó utazás növeli a mélyvénás trombózis (DVT) kialakulásának kockázatát – ez egy olyan vérrög, amely a lábak mélyvénáiban alakul ki

– mondta a HuffPostnak Dr. Vladimir Lakhter, a Temple Egyetem Lewis Katz Orvosi Iskolájának adjunktusa és a Temple Egyetemi Kórház intervenciós kardiológusa.

Lakhter hozzátette, hogy a mélyvénás trombózis akkor fordul elő, amikor a test mélyén lévő vénában, például az alsó lábszárban vagy a combban vérrög képződik, ez pedig fájdalmat és duzzanatot okozhat a lábban.

Néhány óra autóban töltött idő után, amikor a test alsó fele lóg lefelé, a vér elkezd összegyűlni az alsó lábszár és a vádli vénáiban

– magyarázta Dr. Britt H. Tonnessen, a Yale Medicine érsebésze.

A szakértők szerint nincs olyan réteg, amely védett lenne ettől a problémától, mivel a túl hosszú üldögélés bármilyen korosztályba tartozó emberben kárt tehet, azonban az idősebbek esetében fokozottan oda kell figyelni.

Forrás: HuffPost

Kép: Shutterstock