Egész és félbevágott avokádók lila háttéren

Az avokádó jótékony hatásai

Mi az avokádó 5 legfontosabb egészségügyi előnye?


Az avokádó népszerűségét gazdag, krémes állagának és enyhe ízének köszönheti. Az avokádó, vagy Persea americana, a lauraceae családba tartozó gyümölcs; egy olyan csoport, amelynek olyan tagjai is vannak, mint a fahéj és a babér.

Az avokádónak több tucatnyi fajtája létezik, amelyek mérete, színe és állaga változó. Mindegyik trópusi éghajlaton őshonos, és betakarításkor a gyümölcshús vajas állagúvá puhul, ami rendkívül népszerűvé vált a mártogatósoktól a desszertekig.

Az alábbiakban az avokádó 5 legfontosabb egészségügyi előnyét mutatjuk be.

1. Tápanyagokban gazdag

Az avokádót a tápanyagokban gazdag élelmiszerek példájaként emlegetik, mivel egy fél darab belőle megfelel a napi öt étkezés egyikének.

Az avokádó kiváló forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak és az E-vitaminnak, valamint a folsavnak. Más gyümölcsöknél több oldható rostot is tartalmaznak, és számos hasznos ásványi anyagot, többek között vasat, rezet és káliumot.

2. Támogathatja a szív egészségét

Az avokádó magas zsírtartalmú, melynek 60 százaléka egyszeresen telítetlen zsír, ami a kutatások szerint segít megvédeni a szívbetegségektől és csökkenti a vérnyomást. Emellett kiváló kálium-, folsav- és rostforrás, amelyek mindegyike jótékony hatással van a szívre és a szív- és érrendszerre.

3. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében

Az avokádó által szolgáltatott olajok közé tartozik az olajsav és a linolsav. Ezeket a telítetlen zsírokat a kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlják a koleszterinszint kezeléséhez.

4. Segíthet az étvágy szabályozásában

Kétségtelen, hogy az avokádó kalóriatartalma nagyobb, mint más gyümölcsöké és zöldségeké. Egy érdekes tanulmány azonban kimutatta, hogy az avokádó zsír- és rosttartalma teltségérzetet eredményez, ami segít az étvágy szabályozásában.

5. Segíthet megőrizni a szem egészségét

A fent vázolt előnyök mellett az avokádó gazdag forrása a védő hatású E-vitaminnak, valamint a karotinoknak, köztük a luteinnek és a zeaxantinnak, amelyekről azt feltételezik, hogy segítenek megőrizni a szem egészségét.

Az avokádó mindenki számára biztonságos?

Egyesek allergiásak lehetnek az avokádóra. Ide tartozik a szájüregi allergia, amelyet a nyírfapollenre adott keresztreakció válthat ki. Ritkább allergiás reakció léphet fel, ha latexallergiánk van.

Az avokádó, valamint az olyan gyümölcsök, mint az alma, az őszibarack, a málna és az áfonya, szalicilátoknak nevezett természetes vegyi anyagokat tartalmaznak, melyekre egyesek érzékenyek, és allergiás reakciót, többek között bőrkiütést és duzzanatot tapasztalhatnak.

(BBC Good Food)

Nyitókép: Unsplash