Friss avokádó smoothie és csokoládé pisztáciával

Senki nem ismeri, pedig elképesztő finom: marokkói ZaaZaa

A marokkói ZaaZaa sűrű és édes avokádós turmix, amely egy réteges fagylaltkehelyhez hasonlít, és mennyei.

A világ legtöbb részén az emberek az avokádóra inkább sós ételként, mint desszertként gondolnak, de a ZaaZaa jó ellenpélda erre. Az édesség eredete némileg rejtélyes. Marokkóban az első avokádóültetvényeket csak a 2000-es évek elején létesítették, de az észak-afrikai ország ma már a kilencedik legnagyobb avokádóexportőr.

Az avokádó egyre nagyobb elterjedésével a marokkóiak számára természetes volt, hogy kísérletezni kezdtek, és egyre kreatívabbá váltak a receptjeikben.

Annak ellenére, hogy smoothie-ként emlegetik, a ZaaZaa nagyon hasonlít egy réteges fagylaltkehelyre, amely tejjel és szárított gyümölcsökkel, például mazsolával és datolyával kevert avokádóból áll.

A kombinációt egy pohárba öntik, amelyet ízesített sziruppal locsolnak meg, és szeletelt gyümölcsökkel, például banánnal és kivivel díszítik. A feltétek változatosak, de a KitKat szelet, az Oreo keksz és a tejszínhab is népszerűek.

Bár a ZaaZaa egész évben kapható, leginkább a ramadán idején mint böjt utáni finomság, nagy a kereslet iránta. Az utcai árusok óriási halmokban árulnak avokádót, hogy a helyiek otthon elkészíthessék a saját smoothie-jukat, a ZaaZaa-t pedig a cukrászdákban és a mahlabákban (reggeli ételekre és rágcsálnivalókra szakosodott helyi boltok) árulják, általában 20-30 dirhamért (kb. 2-3 ezer forint).

Hozzávalók

  • 1 nagy érett avokádó, kimagozva és meghámozva
  • 5 dl tej, hidegen
  • 3 szem datolya, kimagozva
  • 1 evőkanál nyers mandula
  • 1 evőkanál dió
  • csokoládé- vagy karamellszirup a poharakhoz (opcionális)
  • csokoládé, keksz, mandula, dió és/vagy datolya a feltéthez (opcionális)

Elkészítés

Turmixoljuk simára az avokádót a tejjel, a datolyával, a mandulával és a dióval. Tálaláshoz díszítsük 2 pohár belsejét az általunk választott édes sziruppal. Öntsük az avokádós smoothie-t a poharakba, és díszítsük azokat a választott feltétekkel. Ha kívánjuk, öntsük le valamilyen ízletes szósszal.