Senki nem ismeri, pedig elképesztő finom: marokkói ZaaZaa
A világ legtöbb részén az emberek az avokádóra inkább sós ételként, mint desszertként gondolnak, de a ZaaZaa jó ellenpélda erre. Az édesség eredete némileg rejtélyes. Marokkóban az első avokádóültetvényeket csak a 2000-es évek elején létesítették, de az észak-afrikai ország ma már a kilencedik legnagyobb avokádóexportőr.
Az avokádó egyre nagyobb elterjedésével a marokkóiak számára természetes volt, hogy kísérletezni kezdtek, és egyre kreatívabbá váltak a receptjeikben.
Annak ellenére, hogy smoothie-ként emlegetik, a ZaaZaa nagyon hasonlít egy réteges fagylaltkehelyre, amely tejjel és szárított gyümölcsökkel, például mazsolával és datolyával kevert avokádóból áll.
A kombinációt egy pohárba öntik, amelyet ízesített sziruppal locsolnak meg, és szeletelt gyümölcsökkel, például banánnal és kivivel díszítik. A feltétek változatosak, de a KitKat szelet, az Oreo keksz és a tejszínhab is népszerűek.
Bár a ZaaZaa egész évben kapható, leginkább a ramadán idején mint böjt utáni finomság, nagy a kereslet iránta. Az utcai árusok óriási halmokban árulnak avokádót, hogy a helyiek otthon elkészíthessék a saját smoothie-jukat, a ZaaZaa-t pedig a cukrászdákban és a mahlabákban (reggeli ételekre és rágcsálnivalókra szakosodott helyi boltok) árulják, általában 20-30 dirhamért (kb. 2-3 ezer forint).
Hozzávalók
- 1 nagy érett avokádó, kimagozva és meghámozva
- 5 dl tej, hidegen
- 3 szem datolya, kimagozva
- 1 evőkanál nyers mandula
- 1 evőkanál dió
- csokoládé- vagy karamellszirup a poharakhoz (opcionális)
- csokoládé, keksz, mandula, dió és/vagy datolya a feltéthez (opcionális)
Elkészítés
Turmixoljuk simára az avokádót a tejjel, a datolyával, a mandulával és a dióval. Tálaláshoz díszítsük 2 pohár belsejét az általunk választott édes sziruppal. Öntsük az avokádós smoothie-t a poharakba, és díszítsük azokat a választott feltétekkel. Ha kívánjuk, öntsük le valamilyen ízletes szósszal.
Nyitókép: Shutterstock