Félbevágott avokádó narancssárga háttéren

Életveszélyes trend terjed a TikTokon az avokádó tárolásáról

Az avokádó tárolásával kapcsolatos trendi trükk akár meg is betegíthet.

Senki sem szeret pazarolni, főleg nem az avokádót, melynek borsos ára tud lenni. Nem csoda, hogy a lehető legbiztonságoabban szeretnénk tárolni annak érdekében, hogy minél tovább fogyasztható maradjon.

Nemrég azonban fura és leginkább veszélyes trend indult a közösségi médiában egy, a gyümölcs frissen tartására szolgáló módszerről, mely egyáltalán nem olyan ideális, mint amilyennek hirdetik, hívja fel rá a figyelmet a az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA).

Pénteken a Newsweek egy több milliószor megtekintett, virálisan terjedő TikTok-tippről számolt be, amely azt hirdeti, hogy akár egy hónapig is tárolhatjuk az avokádót egy tál vízben a hűtőben. A trükk korántsem újkeletű: pontosan ugyanez a tartósítási módszer néhány hónappal ezelőtt már vírusként terjedt a Facebookon, és olyan nagy újságok figyelmét is felkeltette, mint a Today.

Az FDA azonban mindkét esetben egyértelműen fellépett a gyakorlat ellen, megjegyezve, hogy a víz használata az avokádó tartósítására nem olyan üzembiztos, mint azt egy közösségi média poszt sugallja.

„Az FDA nem ajánlja ezt a gyakorlatot. A fő aggodalmat az a lehetőség okozza, hogy az avokádó felületén esetlegesen tartózkodó, visszamaradt emberi kórokozók (pl. Listeria monocytogenes, Salmonella spp. stb.) a vízbe merítve potenciálisan elszaporodhatnak a tárolás során”

– közölte az ügynökség.

Valóban, az FDA 2018-ban közzétett kutatása szerint 1615 avokádómintából több mint 17 százalékban volt Listeria monocytogenes-szennyeződés a héjon. Ennek következtében a kormányzat máris azt ajánlja, hogy még ha azt tervezzük is, hogy fogyasztás előtt levágjuk a héját vagy meghámozzuk az avokádót, akkor is fontos, hogy előbb megmossuk, hogy a szennyeződések és baktériumok ne kerüljenek a késről a gyümölcsre.

Az FDA továbbá kifejezetten cáfolja, hogy az avokádó akár egy hónapig is elállna.

„Ezenkívül az FDA tudósai által végzett kutatások kimutatták, hogy a Listeria monocytogenes 15 napon belül képes beszivárogni és belekerülni az avokádó gyümölcshúsába, ha hűtőtárolás során 15 napon belül hűtőtartályokba merítik. Ebben az esetben még az avokádó héjának szeletelés előtti felületi fertőtlenítése sem lenne képes eltávolítani a fertőzést”

– teszik hozzá a közleményben.