Villa köré tekert mérőszalag rózsaszín háttér előtt

Az alacsony zsírtartalmú vagy az alacsony szénhidráttartalmú diéta a hatásosabb?

Egyre több kutatás azt sugallja, hogy ez egyéni tényezőktől függ.

Egy új szisztematikus áttekintés szerint az alacsony szénhidrát- és zsírszegény diéták átlagosan nagyjából azonos teljesítményt nyújtanak. A tanulmány azonban jelentős mennyiségű egyéni eltérést talált: az alacsony zsírtartalmű étrend sokkal jobban működött egyeseknél, míg másnál az alacsony szénhidrát diéta teljesített sikeresebben, írja a Psychology Today. Az új kutatás ezeket, az étrendre adott egyéni válaszokat vizsgálta.

A legfrissebb adatokból az derül ki, hogy szinte mindegyik diéta működik, de az, hogy számunkra mi a legjobb, több biológiai és életmódbeli tényezőtől függ.

A Cochrane Collaboration nemrégi szisztematikus áttekintésében összegyűjtötték a rendelkezésre álló bizonyítékokat, hogy megnézze, melyik diéta működik a legjobban, az alacsony szénhidráttartalmú vagy az alacsony zsírtartalmú étrend.

A kutatók az alacsony szénhidráttartalmú étrendet olyan étkezési tervek közé sorolták, amelyek korlátozzák a gabonafélék, a hüvelyesek, a tejtermékek, a legtöbb gyümölcs és néhány zöldség fogyasztását. Az említett diéták ezeket a szénhidrátokat zsír- és fehérjetartalmú élelmiszerekkel helyettesítik, beleértve a húst, a tojást és a sajtot. Egyes alacsony szénhidráttartalmú étrendek azt javasolják, hogy annyit együnk, amennyit csak akarunk, mások pedig korlátozzák a táplálékbevitelt. Népszerű példa erre a keto és paleo diéta, igaz, előbbit 2022 legegészségtelenebb étrendjének választották.

Az alacsony zsírtartalmú vagy kiegyensúlyozott szénhidráttartalmú étrend mérsékelt mennyiségben tartalmaz mindenféle élelmiszert: szénhidrátokat, fehérjéket és zsíroka, de gyakran megkövetelik az egészségesebb ételek fogyasztását – például olívaolajat a vaj helyett –, és a csökkentett kalóriabevitel révén ösztönzik a fogyást. Ilyen például a DASH diéta vagy a Weight Watchersdiéta.

Az áttekintéshez a kutatók 61 kísérletet találtak közel 7000 túlsúlyosnak vagy elhízottnak tekintett résztvevővel. A legrövidebb – közülük 37 – legfeljebb hat hónapig tartottak, és hat kísérlet volt, amely két évig követték a résztvevőket.

Az összes adatot kombinálva a kutatók azt találták, hogy a kétféle diéta nagyjából azonos teljesítményt nyújtott. A rövidebb időtartamú vizsgálatok során azok az emberek, akik alacsony szénhidráttartalmú diétát követtek, átlagosan körülbelül 2 kilóval többet fogytak, mint azok, akik alacsony zsírtartalmú diétát követtek (ez a mennyiség statisztikailag nem szignifikáns); hosszú távon még kisebb volt a különbség.

A két diéta az egészségügyi mutatókat illetően is – vérnyomás, az egészségtelen koleszterinszint és a vércukorszint – csekély mértékben vagy egyáltalán nem különbözött.

Bár összességében mindkét csoport fogyott, ez nagymértékben változott az egyének esetében. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták egyeseknél sokkal jobban működtek, másoknál pedig egyáltalán nem; ugyanez igaz volt az alacsony zsírtartalmú diétákra is.

Ennek az az oka, hogy a diéták nem egyformákmindenki számára – magyarázza Martha Field, a Cornell Egyetem táplálkozástudományi részlegének adjunktusa. Valójában a táplálkozáskutatók felfedezték, hogy számos tényező – genetika, bél mikrobióma, gyógyszerek, életmód és még sok más – hozzájárul ahhoz, hogy az egyén hogyan reagál egy adott étrendre.

„A táplálkozástudomány fejlődésével mindannyian fontos célnak tekintjük az egyénre szabottabb megközelítés felé való elmozdulást. Ha belemerülünk a részletekbe és a személyenkénti változatosságba, a precíziós táplálkozás célja ennek megértése”

– mondta.

Nemrég a National Institutes of Health új kutatási kampányt indított Nutrition for Precision Health néven, amely az étrendre adott egyéni válaszokat vizsgálja. Mindeközben Field elmondta, hogy a kutatók még nem tudnak eleget ahhoz, hogy azonosítsák, melyik diéta melyik ember számára a legmegfelelőbb.

De van néhány általános ajánlás, amelyek a legfrissebb bizonyítékok szerint valószínűleg mindenkire vonatkoznak: együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és rostot, igyunk elegendő vizet és maradjunk a lehető legaktívabbak.

Nyitókép: