Különböző poharak és alkoholos italok narancsos színű háttér előtt

Pontosan mikor kezdi el az alkohol károsítani az egészséget?

A Global Burden of Disease (GBD) tanulmány 1990-2020 között 204 országból gyűjtött adatokat az alkoholfogyasztásról és az egészségi állapotról.

Az alkoholt a szervezetünkben lévő enzimek lebontják egy acetaldehid nevű vegyi anyaggá. Az acetaldehid rákkeltő, egy méreganyag, más vegyi anyagok, például fertőtlenítőszerek és parfümök előállításához használják, és amelyet úgy írnak le, hogy „tiszta folyadék, amely könnyen éget”, és nehézzé teheti a légzést.

Ez okozza a másnaposságot, és az alkoholfogyasztás után nehéz emlékezni dolgokra; ez az acetaldehid mérgezésének eredménye, amely károsítja a májat, az agyat, és a vérbe jutva károsítja a membránokat az egész szervezetben.

De van olyan alkoholszint, amit biztonságos fogyasztani?

Ha nem iszunk sokat, tényleg olyan rossz az alkohol?

Attól függ. Néhány ember olyan genetikai variánst hordoz, amely nem teszi lehetővé számukra az acetaldehid lebontását, így az felhalmozódik a szervezetükben, amikor isznak. Ez azt jelenti, hogy már kis mennyiségű alkohol is arcpírt, emelkedett pulzusszámot, fejfájást és hányingert okoz. Ez a nyelőcsőrák megnövekedett arányához is vezet.

Az a genetikai variáns, amely ezt az alkoholra adott kipirulási reakciót irányítja, elsősorban a kelet-ázsiai felmenőkkel rendelkező egyéneknél fordul elő. Ha az alkoholtól minden egyes alkalommal rosszul leszünk, amikor isszuk, az nagymértékben véd az alkoholproblémák kialakulása ellen.

De vajon a többiek számára, akik nem tapasztalnak ilyen szélsőséges káros reakciókat az alkohollal szemben, tényleg olyan rossz, ha időnként megiszunk egy pohár bort a vacsorához?

Egy új, nagyszabású globális tanulmány ezt a kérdést igyekezett megválaszolni, és kiderült, hogy a válasz itt is bonyolult.

Nehéz kitalálni, hogy az alkohol milyen hatással van az egészségünkre, mert ahhoz, hogy erre a kérdésre választ adhassunk, szükség lenne egy olyan változatunkra, amelyik iszik, és egy olyanra, amelyik nem iszik, hogy tesztelni tudjuk, hogyan hat az egészségünkre.

A tudósok ezért vizsgálják az egypetéjű ikreket, hogy megismerjék a környezeti hatások egészségi állapotra gyakorolt hatását. A legtöbbünknek azonban nincs genetikai másolata, ezért a kutatók ehelyett az alkoholfogyasztás általános arányát becsülik meg a népességben, az alkoholeladások és az önbevallás adatainak kombinációjával, és megvizsgálják a kapcsolatot a fogyasztott alkohol mennyisége és az egészséggel kapcsolatos következmények és betegségek aránya között a népességben.

Az alkoholfogyasztási szokásokról és az egészségügyi következményekről a legjobb adatok közé tartozik a Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study, amely 204 országból és területről gyűjtött adatokat a 15-95 év közötti egyénekre vonatkozóan 1990 és 2020 között. Ez a világ legátfogóbb tanulmánya az egészségügyi következményekről.

Életkortól és lakóhelytől függően változik, mennyire káros az alkohol az egészségre

Ez azért van így, mert az, hogy az alkohol mennyire befolyásolja az egészségünket, összefügg azzal, hogy mennyire lenne jó az egészségünk, ha nem innánk. Egy adott területen egy adott korcsoport általános egészségi állapotának bázisrátái alapján kiszámíthatjuk azt a fogyasztási szintet, ahol a mi egészségi kockázatunk nem rosszabb, mint azoké, akik nem isznak, ezt nevezzük nem ivó egyenértéknek.

A fiatalok általában egészségesek, így az alkoholfogyasztásnak nyilvánvalóbb hatása van az egészségre. A 15-39 évesek esetében a nem ivó ekvivalencia lényegében nulla, ami azt jelenti, hogy bármilyen mennyiségű elfogyasztott alkohol rosszabb hatással van az egészségre. Az alkoholfogyasztó fiataloknál a legtöbb kárt az alkoholfogyasztással kapcsolatos sérülések okozzák.

A 15-39 év közötti fiatalok esetében nincs biztonságos alkoholfogyasztási szint

A 40-65 év közötti egyének esetében, mivel az általános egészségi állapot kezd romlani, csak akkor jelentkeznek az alkoholfogyasztásnak közvetlenül tulajdonítható egészségkárosító hatások, ha az emberek napi 1-2 italnál többet isznak. Eltolódás van abban is, hogy az alkohol a krónikus egészségi állapotokra, így a szív- és érrendszeri betegségekre és a rákra gyakorolt hatásával fejti ki a legnagyobb káros hatást.

Ha valaki 40-65 éves, a napi 1-2 italnál több fogyasztása rosszabb egészségi állapottal jár, különösen a szív- és érrendszeri betegségek és a rák esetében

A 65 év feletti egyéneknél az alkohollal összefüggő betegségterhelés fő okai a szív- és érrendszeri betegségek, bár nehéz megbecsülni, hogy az alkohol milyen szintje jár jelentősen rosszabb egészségi állapottal, mivel az általános egészségi állapot ebben az életszakaszban gyorsabban romlik.

A tanulmány néhány további fontos tanulsága: a káros alkoholszintet fogyasztó egyének 59 százaléka 15-39 éves fiatal volt, és 77 százalékuk férfi.

A fiatalok és a férfiak körében a legveszélyesebb az alkoholfogyasztás

Tehát, biztonságos mértékkel inni? Ha fiatalok vagyunk, a válasz nem; az alkoholfogyasztás egyértelműen rosszabb egészségügyi eredményekkel jár. Ha elmúltunk 40 évesek, és onnantól kezdve az életkor előrehaladtával, a válasz valószínűleg úgy tűnik, hogy igen.

Ha nem iszunk többet napi egy-két italnál, akkor az egészségünk valószínűleg nem lesz drasztikusan rosszabb, mint ami akkor várható lenne, ha nem iszunk. Ennek ellenére a legegészségesebb választás minden bizonnyal az alkoholmentes ital.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock