Rózsaszín, B12 betű alakú tabletták kék alapon

Egyértelmű mentális jele van a B12-vitamin-hiánynak

A B12-vitamin hiánya viszonylag gyakori, különösen az idősek körében.

A tanulmányok szerint a gondolkodással és a memóriával kapcsolatos problémák a B12-vitamin-hiány jelei lehetnek.

A B12-vitamin alacsony szintje, más létfontosságú tápanyagokkal együtt, összefüggésbe hozható az agy zsugorodásával.
Ezeknek a kritikus mikrotápanyagoknak a hiánya az Alzheimer-kórhoz hasonló neurodegeneratív betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszhat, olvasható a PsyBlog cikkében.

Egy új kutatás a mediterrán étrend tápanyagait vizsgálta, amely összefüggésbe hozható az agy jobb öregedésével. Ebben azt találták, hogy az emberek kognitív működése jobb volt, ha magasabb volt a fontos tápanyagok, köztük a B12-vitamin, az omega-3 és omega-6 zsírsavak, a folsav és mások szintje.

A vizsgálatban 116 idős ember vett részt, akiknek IQ-ját, memóriáját és gondolkodási képességeit vizsgálták, valamint szkennelésekkel az agyuk hatékonyságát is felmérték.

Aron Barbey professzor, a tanulmány társszerzője a következőket mondta:

„A hatékonyságnak köze van ahhoz, hogy az információk hogyan kommunikálódnak a hálózaton belül.
Megvizsgáltuk a „helyi hatékonyságot” – vagyis azt, hogy az információ milyen jól oszlik meg az agyi régiók egy térben korlátozott csoportján belül –, valamint a „globális hatékonyságot", amely azt tükrözi, hogy hány lépés szükséges ahhoz, hogy az információ bármely régióból a hálózat bármely más régiójába eljusson. Ha a hálózat hatékonyabban van konfigurálva, akkor átlagosan könnyebbnek kell lennie a releváns információk elérésének, és a feladatnak kevesebb időt kell igénybe vennie."

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek jobban teljesítettek a tesztekben, ha a vérükben magasabb volt ezeknek a tápanyagoknak a szintje:

  • Omega-3 és Omega-6 zsírsavak
  • karotinoidok
  • likopin
  • riboflavin
  • folsav
  • B12-vitamin
  • D-vitamin.
„Tanulmányunk arra utal, hogy az étrend és a táplálkozás mérsékli a hálózati hatékonyság és a kognitív teljesítmény közötti összefüggést. Ez azt jelenti, hogy a funkcionális agyi hálózat hatékonysága és a kognitív teljesítmény közötti kapcsolat erőssége összefügg a tápanyagok szintjével”

– ismertette az eredményeket Barbey professzor.

A B12-vitamin hiányának egyéb lehetséges jelei közé tartozik a fáradtságérzet, az izomgyengeség és a székrekedés.
gabonapelyhek is tartalmazzák.

Nyitókép: Shutterstock