Barna hajú nő fogja az arcát

Az arcod így jelez, ha B12-vitaminhiánnyal küzdesz

Korábban már írtunk arról, hogy a B12-vitaminhiánynak egyértelmű mentális jelei vannak. Egy új tanulmány azonban azt is bebizonyította, hogy az arcunk is jelez, ha szervezetünk szűkölködik ebben a vitaminban.


Szervezetünk több módon is jelezhet, ha ennek az igenfontos vitaminnak a hiányával küzdenénk. A mentális jeleken kívül érdemes odafigyelnünk arcunk jelzéseire is. A kutatások szerint ugyanis az arcfájás is a B12-vitamin hiányának lehet a jele.

Szerencsére a B12-vitamin szintje könnyen növelhető étrendkiegészítővel, vagy olyan élelmiszerek fogyasztásával, mint például a máj, lazac, tojás, vagy a tejtermékek.

Az arcfájdalom néha közvetlenül a szem alatt, az arccsont területén érezhető és általában csak az arc egyik oldalán. Ezen kívül érezhetjük még a homlokban is és ez az orr széléig érhet.

További B12-vitaminhiány jel lehet még a szem alatti idegrángás, gyakori fáradékonyság, izomgyengeség és székrekedés is.

Egy kísérlet során 17 arcfájdalommal küzdő embert vontak be, akik B12-vitamin injekciót kaptak négy héten át. Az eredmények pedig egyértelműen azt mutatták, hogy a vitamin pótlása enyhítette a tüneteiket.

Ezen kívül még egy gyakori tünete ennek a vitaminnak a hiánya az ajakherpesz. A kutatók arra jutottak, hogy a vitamin sikeresen kezelte ezt a kellemetlen állapotot is – írja a Psy.

Bár szokatlan és váratlan lehet, hogy a B12-vitaminhiánya arc neuralgiát okozhat, de szerencsére tudva, hogy ez az állapot vitaminterápiával orvosolható, így könnyebb azonosítani ezeket a betegeket, és ennek megfelelően kezelni őket.

Nyitókép: Shutterstock