BalloonFly

Liget Budapest: újabb állomásához érkezett a Városliget zöldfelületének megújítása

Eddig már 270.000 m2 zöldfelület újult meg a Liget Budapest Projekt keretében - az idén a KRESZ Park és a BalloonFly környezetének rehabilitálásával -, ami összesen a Városliget teljes zöldfelületének mintegy fele.


Újabb állomásához érkezett a Városliget parkjának megújítása, a parkfejlesztések idei ütemben összesen csaknem 30.000 m2 megújított zöldfelületet vehettek birtokba a látogatók Magyarország egyik legnépszerűbb látványosságának a BalloonFly kilátó környezetének a látogatói igényekhez igazodó megújításával és a KRESZ park régóta várt átalakításával. A Liget Budapest Projekt keretében Magyarország legnagyobb tájépítészeti megújítása zajlik, melynek során eddig több mint 270.000 m2 zöldfelületet varázsoltak újjá a Városligetben. Jövőre pedig további parkfejlesztésekkel találkozhat a közönség, amelyek a park zöld felületének megújítását és családbarát, valamint sport funkcióinak bővülését jelentik majd.

A Liget Budapest Projekt keretében 2024-ben is folytatódott a Városliget zöldfelületeinek megújítása, az idei parkfejlesztések során teljesen újjávarázsolták a KRESZ Park három hektáros területét, megújultak a burkolatok, a közlekedési lámpák és a zöldfelületek, elültettek 39 db lombosfát, több mint 5.600 cserjét és mintegy huszonkétezer évelőt. A rendkívül népszerű légi kilátó, a BalloonFly körül pedig mintegy 3.000 m2-en megújították a növényzetet, felújították az utcabútorokat és új sétányokat is kialakítottak a látogatói használati szokásoknak megfelelően. A Kós Károly sétány, Hermina út és a Konrad Adenauer út által határolt területen 3.000 négyzetméternyi zöldfelületet és növényzetét rehabilitálták, valamint közel 1.500 cserjét és mintegy félezer évelőt is elültettek. A kilátóhoz kapcsolódóan megújult az úthálózat és a közvilágítás, valamint az utcabútorokat is felújították. Mindezeknek köszönhetően jelentősen javult a látogatóirányítás, így a léghajózni érkezők kiszolgálása is magasabb szintre lépett.

Zöldfelület rehabilitáció

A Városliget zöldfelületének rehabilitálása 2017-ben kezdődött az első ütemmel, melynek eredményeképp 2018-ra a Hermina kutyás élménypark, a Vakok kertje és az Ifjúsági sportpályák újultak meg, összesen 25 ezer négyzetméteren. 2018 és 2020 között, a második, több mint 150 ezer négyzetméternyi parkfelületet felölelő ütemben elkészült a Millennium háza melletti Rózsakert, a Városliget legnépszerűbb családbarát helye, a Nagyjátszótér, illetve a sportpályák és a 2 km-es futókör. Újjá született a Mőcsényi Mihály botanikus kert, mellette a Piknik kert, a Királydomb és birtokba vehették a négylábúak az Ajtósi kutyás élményparkot. A 2021 és 2023 között megvalósult harmadik ütemben a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum környezete újult meg, létrejött a zenei játszótér és kialakult a Hősök terét, valamint az Ajtósi Dürer sort összekötő zöld, virágos Városligeti Promenád. A harmadik ütemben összesen 90 ezer négyzetméternyi zöld felületet újítottak meg, vagy hoztak létre.

„Valamivel több mint 10 évvel ezelőtt arra a régóta várt, hatalmas feladatra vállalkoztunk, hogy a Városliget teljes zöldfelületét megújítjuk, sőt, a mennyiségét pedig kiinduló 60-ról 65 százalékra növeljük. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy ezen vállalásunkat teljesítve évről évre folyamatosan növelni tudjuk a revitalizált parkrészek számát: idén a KRESZ park felújításával több mint 30.000 m2 zöldfelületet varázsoltunk újjá, a BallonFly környezetének mostani rehabilitációjával pedig már átléptük a 270.000 megújított négyzetmétert a Városligetben. Nagy örömünkre szolgál, hogy mindezek rendkívüli jó fogadtatásra találtak a látogatók körében, hiszen a Városligeti Nagyjátszótértől a Mőcsényi Mihály botanikus kertig, a Városligeti sportcentrumtól a Kutyás élményparkokig mindenhol magas kihasználtságot látunk. Nem dőlhetünk azonban hátra, az elkövetkezendő időszakban tovább folytatjuk a Liget parkfejlesztéseit”

– mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Budapest kedvence lett a BalloonFly

Alig több mint két éve látványos újdonsággal bővült a Városliget, amikor a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszatért a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a városligeti ballonozás. A formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét megidéző városligeti Ballon-kilátó mára Budapest legújabb jelképévé vált, külföldi turisztikai ajánlók, reklámok, a fővárosit népszerűsítő filmek állandó szereplője.
„A BalloonFly nyitása óta fantasztikus élményeket és igazán különleges pillanatokat okozott nem csak a látogatóknak, hanem nekünk is. Közel 4 000 órát töltöttünk a levegőben, melyhez mintegy 11 000 alkalommal emelkedett a ballon a magasba. Kollégáinkkal szemtanúi lehetünk több lánykérésnek, teret adhattunk élőzenei produkcióknak, mentési gyakorlatban is segédkezhettünk 150 méter magasan, és arra külön büszkék vagyunk, hogy 20 méter hosszú olimpiai zászlót is a felemelhettünk a játékok kapcsán. Azonban az elmúlt két év legkedvesebb és egyben legfontosabb állomása a Liget Budapesttel és Bethesda Gyermekkórházzal kötött együttműködésünk volt, melynek eredményeként rengeteg az intézményben tartósan gyógyulú gyermekeket repíthetjük a magasba, ezzel is segítve elfelejteni betegségüket”

– ismertette a BalloonFly nyitás óta elért eredményeit Nagy Balázs, a BallonFly Zrt. vezérigazgatója.