Ragtapaszokkal ellátott földgömböt tartó kisfiú. Globális felmelegedés, llímaváltozás, környezeti problémák.

Nagy bajban a bolygónk, de van remény

Az éghajlatváltozásról szóló jelentések szerint a jövő borzalmasnak tűnik: a tengerszint emelkedése áradásokat okoz, az aszályok károsítják a termést és az élővilágot, és a zord időjárás még pusztítóbb hurrikánokat és tornádókat idézhet elő. Úgy tűnik azonban, a fiatalabb generációk cselekvésre készek.

A viszonylag borús képet festő felvezetés ellenére némi reményre is okot adhatunk, mert a fiatalabb generációk, melyek tagjai pesszimisták azzal kapcsolatban, hogy az idősebbek eleget tesznek az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében, készen állnak arra, hogy az élen járjanak – mondja Frank Dalene, a legújabb energiahatékonysági megoldások felkarolásában vezető szerepet betöltő Telemark Inc. építőipari szolgáltató vállalatelnök-vezérigazgatója.

„Amikor a saját, Baby Boom generációhoz tartozó emberekkel beszélek, pontosan el kell magyaráznom, hogy mi is az éghajlatváltozás. Van, aki vitatkozik velem. Vannak, akik tagadják az éghajlatváltozást. Előfordult már, hogy a generációmból származó klímatagadók nyíltan szidalmaztak, amikor rendezvényeken beszéltem. De a fiatalabb generációk másképp látják a dolgokat. Az idősebb amerikaiakra néznek, és azt mondják: 'Veszélyben lévő világot hagynak ránk. Tennünk kell valamit ellene”

– idézi őt a Good Men Project.

Megküzdeni az éghajlati szorongással

A Harris Poll amerikai piackutató és elemző cég és a National 4-H Council által végzett felmérés szerint a 13 és 19 év közötti tizenévesek 84%-a úgy véli, hogy az éghajlatváltozás az ő generációjukban mindenkit érinteni fog, és 62%-uk szerint az idősebb generációk negatív hatással voltak a környezetre.

És igazuk van. A szomorú igazság az, hogy az én generációm nagyon sok mindent elcseszett

– teszi hozzá Dalene.

Egyes fiatalok annyira aggódnak, hogy még éghajlati és ökológiai szorongástól is szenvednek. A Lancet című folyóiratban nemrégiben megjelent egyik tanulmány 10 000 16 és 25 év közötti fiatalt kérdezett meg az Egyesült Államokban és kilenc másik országban.

A felmérés szerint a válaszadók minden országban aggódtak az éghajlatváltozás miatt, 59%-ukat nagyon vagy rendkívül nyugtalanította a helyzet. Több mint 50%-uk arról számolt be, hogy szomorúnak, szorongónak, dühösnek, erőtlennek, tehetetlennek és bűnösnek érzi magát, valamint több mint 45% mondta, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos érzései negatívan befolyásolják mindennapi életét és működését.

Ugyanakkor azonban 77%-uk azt mondta, hogy felelősséget érez a bolygó jövőjének megóvásáért, és ugyanennyien érezték úgy, hogy felhatalmazást kaptak a cselekvésre.

Mindeközben Dalene megpróbálja kivenni a részét abból, hogy jóvátegye generációja hiányosságát. Az általa kidolgozott, ICEMAN (International Carbon Equivalent Mechanism Attributed to Neutrality) nevű rendszer a vállalkozások számára pillanatfelvételt ad a termékeik, folyamataik vagy szolgáltatásaik által generált szén-dioxid-kibocsátásról.

Az ICEMAN, melyet a vállalkozások ingyenesen használhatnak, egy indexszámot rendel egy termék üvegházhatást okozó kibocsátása alapján. Dalene azt szeretné, ha a rendszert országos szinten bevezetnék, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, hogy egy vállalat szén-dioxid-kibocsátási szintje mekkora. Bízik abban, hogy a piaci erők onnantól kezdve átvennék az irányítást.

„A fiatalabb generációk tagjai megértik, hogy az ő felelősségük, hogy jobbá tegyék a dolgokat. Fogyasztóként hajlandóak egy kicsit több pénzt költeni a változás megvalósítására, mert tudják, hogy ez hosszú távon megmenti őket – pénzt, életet és a bolygót”

– mondja Dalene.

Hozzáteszi, az egyik jó hír, amit lát, hogy a fiatalabb generációk kezdik felnyitni az ő generációja szemét.

„Kezdjük megérteni, hogy amit tettünk, az rossz volt. Most már ki kell javítanunk, mielőtt átadjuk a bolygót a gyermekeinknek. Lehetőségünk van arra, hogy folytassunk egy mozgalmat, hogy visszafordítsuk mindazt a rosszat, amit a környezetünkkel tettünk, egészen az ipari forradalomig visszamenőleg. Lehetőségünk van arra, hogy azt mondjuk: 'Hogyan tudjuk ezt helyrehozni? Hogyan tudok én, mint egyén felelősséget vállalni azért, hogy ez a bolygó egy jobb hely legyen?”

Nyitókép: Shutterstock / myboys.me