![Sárga banán sárga háttéren](https://in.hu/media-library/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJpbWFnZSI6Imh0dHBzOi8vYXNzZXRzLnJibC5tcy81MjMwODQzMy9vcmlnaW4uanBnIiwiZXhwaXJlc19hdCI6MTc3ODMzMDk1M30.9u4zE-SbByILYPpBHEM-T-u5G5S9OK5iQwqhm1f5SMg/image.jpg?width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C168%2C0%2C169)
Kukába dobod? Ne tedd - erre használd a banánhéjat!
Egy nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy a banánhéjat blansírozásával, szárításával és lisztté őrlésével olyan pékárut készíthetünk, amelynek legalább olyan finom, ha nem jobb íze van, mint a búzaalapú termékeknek.
Ráadásul, amellett, hogy finom, jó hatással van az egészségre.
Az említett tanulmányhoz végzett kísérlet során a termékeket megkóstoló kísérleti személyek arról számoltak be, hogy a banánhéj hozzáadásával készült péktermékek íze ugyanolyan jó volt, mint az a nélküli cukros süteményeké.
A kutatók szerint a banánhéj hozzáadásával készült termékek ásványi anyagokkal és rákellenes tápanyagokkal van tele – a vizsgálatban készült cukros sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak.
Hátrányt jelent azonban, hogy a túl sok banánhéjliszt hozzáadása kissé barna és kemény sütiket eredményezett, valószínűleg a sok extra rosttól. Amikor azonban 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készültek a termékek, a sütemények állaga sokkal kellemesebb egyensúlyt ért el. Emellett ezek az ételek szobahőmérsékleten három hónapig is elállnak.
Bár a tanulmány csak a banánhéj süteményekhez való hozzáadásának következményeit vizsgálta, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjlisztet kenyérben, süteményekben és tésztákban is érdemes lehet alkalmazni.
Egy banánhéjas süteményt vizsgáló, tavaly készült tanulmány például megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezéket ad a sütött terméknek, valamint tápanyagtartalom-növelő hatású, míg egy 2016-os tanulmány eredménye szerint a búzaliszt akár 10 százalékának banánhéjliszttel való helyettesítése magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal gazdagíthatja a sült kenyeret.
A banánhéj fogyasztása nem csak egészséges megoldás, de segíthet csökkenteni az élelmiszerpazarlást is. A banán súlyának körülbelül 40 százaléka a héjában van, melyet legtöbbször kidobnak.
Persze, a banánhéj nyersen nem sok mindenre jó, de hasznos összetevő, ráadásul még egyes termékek eltarthatóságát is meghosszabbíthatja, mivel a héj antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
Ugyanez vonatkozik más gyümölcsök, például a mangó héjára is, melyről szintén megállapították, hogy növeli a sütemények antioxidáns tulajdonságait és javítja az ízét.
Nyitókép: Unsplash