Sárga banán sárga háttéren

Kukába dobod? Ne tedd - erre használd a banánhéjat!

Minden alkalommal, amikor meghámozol egy banánt, és kidobod a héját, egy ízletes, tápláló snacket dobsz ki.

Egy nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy a banánhéjat blansírozásával, szárításával és lisztté őrlésével olyan pékárut készíthetünk, amelynek legalább olyan finom, ha nem jobb íze van, mint a búzaalapú termékeknek.

Ráadásul, amellett, hogy finom, jó hatással van az egészségre.

Az említett tanulmányhoz végzett kísérlet során a termékeket megkóstoló kísérleti személyek arról számoltak be, hogy a banánhéj hozzáadásával készült péktermékek íze ugyanolyan jó volt, mint az a nélküli cukros süteményeké.

A kutatók szerint a banánhéj hozzáadásával készült termékek ásványi anyagokkal és rákellenes tápanyagokkal van tele – a vizsgálatban készült cukros sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak.

Hátrányt jelent azonban, hogy a túl sok banánhéjliszt hozzáadása kissé barna és kemény sütiket eredményezett, valószínűleg a sok extra rosttól. Amikor azonban 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készültek a termékek, a sütemények állaga sokkal kellemesebb egyensúlyt ért el. Emellett ezek az ételek szobahőmérsékleten három hónapig is elállnak.

Bár a tanulmány csak a banánhéj süteményekhez való hozzáadásának következményeit vizsgálta, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjlisztet kenyérben, süteményekben és tésztákban is érdemes lehet alkalmazni.

Egy banánhéjas süteményt vizsgáló, tavaly készült tanulmány például megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezéket ad a sütött terméknek, valamint tápanyagtartalom-növelő hatású, míg egy 2016-os tanulmány eredménye szerint a búzaliszt akár 10 százalékának banánhéjliszttel való helyettesítése magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal gazdagíthatja a sült kenyeret.

A banánhéj fogyasztása nem csak egészséges megoldás, de segíthet csökkenteni az élelmiszerpazarlást is. A banán súlyának körülbelül 40 százaléka a héjában van, melyet legtöbbször kidobnak.

Persze, a banánhéj nyersen nem sok mindenre jó, de hasznos összetevő, ráadásul még egyes termékek eltarthatóságát is meghosszabbíthatja, mivel a héj antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Ugyanez vonatkozik más gyümölcsök, például a mangó héjára is, melyről szintén megállapították, hogy növeli a sütemények antioxidáns tulajdonságait és javítja az ízét.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash