Idősebb barátnők vidáman kávéznak

3 mód, hogy felnőttként is megtartsd a barátaidat

Felnőttként megtartani a jó barátságokat nagy kihívást jelent, és az egészségünk szempontjából is fontos.

Egy több mint 5300, 65 éves és idősebb emberen végzett tanulmányban 14 százalékuk számolt be elszigeteltségről.

Arra a kérdésre, hogy hány emberrel beszélnének meg szívesen egy fontos személyes ügyet, 1985-ben az átlagos válasz három volt, de 2004-ben ez a szám már kettőre csökkent. Ugyanebben a tanulmányban a válaszadók 25 százaléka azt mondta, hogy nulla emberrel tud beszélni.

Ez azért fontos kérdés, mert köztudott, hogy a magány nagyon káros az egészségre. Az embereknek biológiai és evolúciós igényük van az összetartozásra. Egy tanulmány kimutatta, hogy a társas kapcsolatok ápolása ugyanolyan jótékony hatással van a fizikai egészségre, mint leszokni napi 15 cigaretta elszívásáról, és a túlélés szempontjából fontosabb, mint a testmozgás és az elhízás legyőzése.

A tanulmány kifejezetten a résztvevők társas kapcsolatait, valamint egészségügyi viselkedését vizsgálta, majd megnézte, hogy ki halt meg, és ki maradt életben. Egy, másik, a National Geographic által készített tanulmány kimutatta, hogy a Föld legboldogabb és leghosszabb életű emberei naponta átlagosan hat órát töltenek társasági életet.

Persze, felnőtt korban nehezebb közeli barátokat szerezni, mint korábban, de íme három javaslat, ami segíthet:

1. Elköteleződési rituálé

Sok filmben látható, ahogy egyszerű barátok vértestvérekké válnak, vagy a kezükbe köpnek, majd kezet ráznak. Bármilyen furának is tűnhet, egy szimbolikus tett megerősítheti a kapcsolatot. Akár egy kézzel írott üzenetet a barátság kezdetéről, vagy egy oklevél, amire ráírjuk a másikkal való barátságunk kezdetének a dátumát, és később meg is ünnepeljük ennek évfordulóját, megerősíthet a kapcsolatban, és mindig jó lesz rápillantani.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a személyek, akik nagyobb érzelmi sebezhetőségre ösztönző kérdéseket tettek fel, sokkal nagyobb érzékelt közelséget éreztek a beszélgetés végén, sőt, az egyik csoport tagjai még össze is házasodtak, miután feltették egymásnak a kérdéseket.

2. Különböző életkorok, különböző életszakaszok

Mindannyiunk életében különböző életszakaszok váltják egymást. Felnőttkorunkban a legjellemzőbb a házasságkötés, gyerekvállalás, válás vagy éppen munkahely váltás. Ez nem jelenti azt, hogy a barátainknak is pontosan ugyanezekben az élethelyzetekben vagy életkorban kell lenniük, sőt. Számos előnye van annak, ha különböző életszakaszokból és korosztályokból származó barátaink vannak.

Az ötven év felettieket érintő kérdésekre összpontosító AARP amerikai szervezet szerint a generációk közötti barátságnak különleges előnyei vannak:

A közeli kapcsolatok között idősebb baráttal rendelkező személyek többek között úgy érzik, hogy barátjuk a hasonló korúaknál nagyobb valószínűséggel segít nekik más perspektívát látni (61 százalék), inspirálja őket (44 százalék), és példaképet nyújt számukra (40 százalék).

3. Régi barátból új barát

Gondoljunk valakire, aki valaha a legjobb barátunk volt, de távolabb került tőlünk idővel. Miért ne lehetne vele újra szorosabbá tenni a viszonyunkat? Jeff Hall, a Kansasi Egyetem szociálpszichológusa azt kutatta, mennyi idő alatt válnak emberek a legjobb barátokká. Az eredmények azt mutatták, hogy körülbelül 200 órába telik a legjobb baráttá válás. Ennél viszont jóval kevesebb időbe telik, ha egy régi baráttal frissítjük fel a kapcsolatunkat.

Azt azonban ne felejtsük el, ha úgy döntünk, hogy újraélesztünk egy régi barátságot: hagyjuk, hogy a régi barátunk új legyen. Ahogy mi is folyamatosan változunk és fejlődünk, úgy a másik is. Egy régi barátból új barát válhat, engedjük meg egymásnak, hogy újak legyünk, és talán újjá tudjuk éleszteni a barátságunkat.