Nagyító 3D bélrendszer előtt

Egy ital napi fogyasztása akár 14%-kal is csökkentheti a bélrák kockázatát

Az újabb kutatások szerint napi egy pohár tej javíthatja a bélrendszer egészségét.

Egy több mint félmillió nő részvételével végzett megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy napi 200 gramm tej fogyasztása akár 14 százalékkal is csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

Más, a közelmúltban végzett megfigyeléses tanulmányok eredménye szintén azt mutatta, hogy a tejtermékek – különösen a kalciumban gazdagok – védő szerepet játszhatnak a bélrendszerben, különösen a nők körében, akik általában kevesebb kalciumot fogyasztanak, és hajlamosak a kalciumhiányra.

Az említett, az Oxfordi Egyetem tudósai által vezetett kutatásban középkorú és idősebb európai nők hosszú távú egészségügyi adatait nézték, akik egy táplálkozási kérdőívet is kitöltöttek.

A tanulmányban figyelembe vett 97 táplálkozási lehetőség közül a tejtermékekkel kapcsolatos élelmiszerek, például a joghurt és a tej mutatták a legerősebb negatív összefüggést a vastagbélrák kialakulásával.

Poh\u00e1rba \u00e9s mell\u00e9 \u00f6ml\u0151 tej

Fotó: Unsplash

Nem minden ilyen alapvető táplálék állta ki a további elemzést, de a tej és a kalcium kivételnek számított. A napi 300 milligramm kalcium fogyasztása ugyanis 17 százalékkal csökkentette a rák kockázatát, három százalékponttal többel, mint a tejé.

További vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a bélrák és a tejtermékek közötti kapcsolat elsősorban a kalciumnak köszönhető. Így van esély arra, hogy a kalciumban gazdag ételek, még ha nem tejtermékek, például szója is, védelmet nyújthatnak az alsó bélszakasz hosszú távú egészségügyi problémái ellen.

Bármennyire is szigorú és nagyszabású tanulmányról van azonban szó, csak utalásokat adhat a rák lehetséges okaira és megelőzésére.

A bélrák a világ számos részén emelkedik, és a kutatók gyanúja szerint az egészségtelen táplálkozás hozzájárul ehhez a hullámhoz. Az alkohol és a feldolgozott vagy vörös húsok például vélhetően növelik a bélrák kockázatát, és a jelenlegi vizsgálatban mindhárom tényezőt fokozott kockázathoz kötötték.

Az elemzés szerzői szerint napi két standard alkoholos ital fogyasztása mutatta a legerősebb pozitív kapcsolatot a rák kockázatával, maximum 15 százalékkal, míg a napi harminc gramm vörös és feldolgozott hús fogyasztása 8 százalékos rákkockázat-növekedéssel járt együtt.

A randomizált, kontrollált vizsgálatok nagyrészt megerősítették a hús és az alkohol, valamint a bélrák közötti összefüggéseket, a kalcium szerepe azonban kevésbé egyértelmű. Míg a megfigyeléses vizsgálatok folyamatosan összefüggést mutatnak ki, néhány randomizált, kontrollált vizsgálat, amely azt vizsgálta, hogy a kalcium-kiegészítők befolyásolhatják-e a bélrákot, nem talált hatást.

„Bár ez a tanulmány rávilágít a megnövelt étrendi kalcium lehetséges előnyére, az újságíróknak és a nyilvánosságnak óvatosan kell megközelíteniük az eredményeket. A közölt adatok a módszertani korlátok miatt túlbecsülhetik a valódi hatást. Az ok-okozati összefüggés megállapításához szilárdabb kutatásokra, például randomizált, kontrollált vizsgálatokra van szükség”

– figyelmeztet David Nunan, aki az Oxfordi Egyetemen a bizonyítékokon alapuló orvoslással foglalkozik (aki nem vett részt a jelenlegi tanulmányban).

A tudósok ma úgy vélik, hogy a bélrákok akár fele is megelőzhető lenne egészséges életmóddal és étrendi változtatásokkal. Bár a jelenlegi elemzésnek vannak limitációi, nagyrészt azt sugallja, hogy az alkohol, valamint a vörös és feldolgozott húsok túl gyakori fogyasztása veszélyeztetheti a belek egészségét.

Eközben a tejtermékek és a nem tejtermékek kalciumforrásai – a fagylalt és a sajt kivételével – a bélműködést erősíthetik.
Bár a kávét nem vették figyelembe a mostani elemzésben, korábbi tanulmányok szerint azoknál, akik több kávét isznak, a bélrák kockázata is csökken.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock