Női és férfi figura pénzérméken ül, a férfi többön, a nő kevesebben. Bérszakadék

A kereseti különbségek megszüntetését segítené egy új bérszakadék-kalkulátor

Az Egyesült Államokban már közel 60 éve létezik szövetségi törvény az egyenlő bérezésről, egyes előrejelzések szerint azonban még 30 évbe telik, mire a nők és a férfiak végre ugyanannyit keresnek. Az április 20-i bostoni Equal Pay Dayen (egyenlő bérezés napja) egy új eszközt indítottak útjára, melynek célja, hogy segítse a vállalkozásokat a törvény betartásában és a kereseti különbségek megszüntetésében.


A Boston University Software & Application Innovation Lab (SAIL) által a Boston Women's Workforce Council (BWWC) és Boston város polgármesteri hivatalának (Mayor's Office of Women's Advancement) megbízásából létrehozott Employer Wage Gap Calculator (Munkaadói bérszakadék-kalkulátor) segítségével a munkaadók egy gombnyomással kiszámíthatják a nemek és fajok közötti bérszakadékot, írja a Phys.org.

„A célunk az, hogy az emberek maguk végezzék el a matematikát, és mérjék fel a bérkülönbségeket. Így a munkáltatóknak lesz egy elképzelésük arról, hogy szükségük van-e arra, hogy mélyebbre ássanak az adataikban”

– mondja Kim Borman, a BWWC ügyvezető igazgatója.

A bostoni béregyenlőségi nap – amely azt jelképezi, hogy a Boston környéki nőknek az új évben meddig kell dolgozniuk ahhoz, hogy megkeressék azt, amit a férfiak az előző évben kerestek – több mint egy hónappal később van, mint annak március 15-i nemzeti megfelelője

„A nemzeti egyenlő bérezés napját a népszámlálási adatok alapján számítják ki, amelyek sokkal kevésbé pontosak, mint azok, amelyeket közvetlenül a munkáltatók bérszámfejtő rendszereiből kapunk. Valószínű, hogy a mi számunk a helyes”

– mondja Borman.

A BWWC több mint 250 környékbeli munkáltató – akik mindannyian aláírták a 100% Talent Compact programot – bizalmas adatait használja a számok kiszámításához. 2021-ben a Boston környéki nők átlagosan 70 centet kaptak a férfiak minden egyes dollárjához képest; míg a színesbőrűek – beleértve a férfiakat és a nőket is – 76 centet kaptak a fehérek minden egyes dollárjáért.

Bár ezek az átlagok betekintést nyújtanak a helyi béregyenlőségi trendekbe, nem adnak pillanatfelvételt az egyes vállalatok bérkülönbségeiről. Az ingyenes, online kalkulátort bárki használhatja, hogy jobban megértse a fizetési egyenlőséget a saját vállalatánál. A platform mindössze néhány olyan információt igényel, amelyet a munkáltatók összegyűjthetnek a bérlistájukról, hogy meghatározzák az összes dolgozó férfi és nő, valamint az összes fehér és színes bőrű munkavállaló közötti bérkülönbséget.

„Maga az eszköz könnyen használható, és nagyszerű módja annak, hogy megértsük, ha nem szándékos nemi és faji bérkülönbségek vannak, mert a nőket vagy a színes bőrűeket nem ugyanolyan mértékben léptettük elő, mint a férfiakat”

– mondja Borman.

A munkáltatók összehasonlíthatják a bérkülönbségüket a BWWC 100% Talent Compact aláíróinak átlagos bérkülönbségével is, amelyet a SAIL biztonságos adatgyűjtési és elemzési platformjának segítségével kétévente számítanak ki.

Borman szerint a nemek közötti és faji bérszakadékok valóságának felismerése az első lépés a béregyenlőség elérése felé, és a munkáltatói bérszakadék-kalkulátor segíthet a vállalatoknak azonosítani az egyenlőtlenségeket, amelyekről talán nem is tudnak.

„A BWWC hangosan beszél a béregyenlőség kérdéséről, hogy az emberek bekapcsolódjanak, és megértsék, mi történik a saját vállalatuknál. Tudjuk, hogy idővel a vállalatok a béregyenlőségen keresztül növekednek, prosperálnak, megtartják és toborozzák az embereket.”