két nő beszélget

10 perc ilyen beszélgetés is növeli az intelligenciaszinted

Vannak olyan beszélgetések, melyek növelik a képességünket, hogy figyelmen kívül hagyjuk a zavaró tényezőket, emlékezzünk a fontos dolgokra, meghozzunk döntéseket és hatékonyabban ellenőrizzük magunkat.


Tíz perc rendszeres beszélgetés elegendő ahhoz, hogy növeljük az agyi teljesítményt − derült ki egy kutatásból. A tíz perc ismerkedésből származó előny egyenértékű volt a keresztrejtvényfejtésből származó előnyökkel.

A kutatás azt sugallja, hogy egy baráti beszélgetés valakivel remek módja lehet annak, hogy felkészüljünk egy mentálisan kihívást jelentő feladatra.

Oscar Ybarra professzor, a tanulmány vezetője elmondta:

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy pusztán a másokkal való beszélgetés, ahogyan azt a barátkozás során tesszük, mentális előnyökkel járhat.

A kutatás a végrehajtó funkciókat vizsgálta.

Ez az a képesség, amellyel figyelmen kívül tudjuk hagyni a zavaró tényezőket, emlékszünk a fontos dolgokra, meg tudunk hozni döntéseket és ellenőrizni tudjuk önmagunkat.

A tanulmányban különböző típusú társas interakciókat hasonlítottak össze, hogy kiderítsék, melyik nyújtja a legnagyobb előnyt.

k\u00e9t n\u0151 vid\u00e1man besz\u00e9lget egy k\u00e1v\u00e9 mellett

Fotó: Shutterstock

Érdekes módon a versengő beszélgetések kevés kognitív előnnyel jártak. Úgy tűnik, amikor az emberek versengenek másokkal, hajlamosak önmagukba visszahúzódni.

A baráti beszélgetések eközben ösztönzik az empátiát és azt, hogy megpróbáljuk kitalálni, mit gondol a másik.

Ybarra professzor az alábbiakat mondta a kutatásról:

Úgy véljük, hogy a teljesítménynövekedés azért következik be, mert bizonyos társas interakciók arra késztetik az embereket, hogy megpróbáljanak mások gondolataiban olvasni, és átvenni a nézőpontjukat. És azt is tapasztaljuk, hogy ha még a versengő interakciókat is úgy alakítjuk ki, hogy a másik ember nézőpontját is figyelembe vesszük, vagy megpróbáljuk magunkat a másik helyébe képzelni, akkor ennek eredményeképpen a végrehajtó funkciók is javulnak.

Majd így folytatta:

A korábbi kutatásokkal együtt ezek az eredmények rávilágítanak a szociális intelligencia és az általános intelligencia közötti kapcsolatra. Ez illeszkedik az evolúciós perspektívákhoz, amelyek az intelligencia kialakulására gyakorolt társadalmi nyomást vizsgálják, valamint a szociális-kognitív és végrehajtó agyi funkciók közötti neurális átfedést kimutató kutatásokhoz.

Forrás: Spring

Nyitókép: Shutterstock