Boldog pár túrázik a természetben

3 egyszerű gyakorlat, amitől azonnal boldogabb leszel

Három egyszerű boldogsággyakorlat, amely mindössze négy percet vesz igénybe.


Egyszerű gyakorlatok, köztük a boldog pillanatok újraélése, mindössze négy perc alatt boldogabbá tehetnek, derül ki egy kutatásból.

A „boldog pillanatok újraélése” során kiválasztunk egy személyes fényképet, amely egy boldog pillanatot örökít meg, és néhány szavas leírást fűzünk hozzá. A kutatás során ez a gyakorlat adta a legnagyobb boldogságfokozatot a vizsgálatban részt vevőknek.

Az eredmények egy több mint 500 olyan ember bevonásával végzett kutatásból származnak, akik kábítószerrel való visszaélést tapasztaltak.

Egy másik, Savouring nevű gyakorlat két, az előző napi pozitív élmény feljegyzését és értékelését foglalja magában. Ez majdnem olyan hatásos volt, mint a boldog pillanatok újraélése.

A következő leghasznosabb a „Rózsa, rügy, tövis” nevű gyakorlat volt, amely magában foglalja az előző nap fénypontjainak és kihívásainak felsorolását, valamint a következő nap örömét.

Dr. Bettina B. Hoeppner, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a függőséggel foglalkozó tudósok egyre inkább túllépnek a hagyományos, a szerhasználat csökkentésére vagy megszüntetésére irányuló hangsúlyon, és olyan kezelési protokollokat támogatnak, amelyek az életminőséget is magukban foglalják.

„Mégis, a rendezett pozitív élmények ritkán épülnek be a szerhasználati zavarokkal küzdők kezelésébe. Ezek az eredmények aláhúzzák annak fontosságát, hogy a felépülés kihívásait pozitív élményekkel ellensúlyozzuk. A felépülés nehéz, és ahhoz, hogy az erőfeszítés fenntartható legyen, a pozitív élményeknek elérhetőnek kell lenniük az út során”

– fogalmazott.

Nyitókép: Shutterstock