Így tehet boldogtalanná a boldogság kergetése

Így tehet boldogtalanná a boldogság kergetése

Ironikusan hangzik, de a boldogság kergetése valójában csak boldogtalansághoz vezethet.


A boldogság keresése boldogtalanná tehet abban az esetben, ha az időhiányt okoz – állapította meg a kutatás.

Azok a vizsgálatban részt vevők, akiknek folyamatos célja volt, hogy boldogabbak legyenek, úgy érezték, kevesebb idő jut ennek elérésére. Az idő rövidsége miatt pedig kevésbé érezték magukat boldognak.

Ezzel szemben azok, akik hagyták, hogy a boldogság „csak megtörténjen”, és nem törekedtek rá görcsösen, nem érezték ugyanazt a rohanást, és ennek következtében boldogabbak voltak.

A kutatók így magyarázzák:

„Úgy tűnik, hogy az idő eltűnik a boldogság keresése közben, de csak akkor, ha olyan célnak tekintjük, amely folyamatos törekvést kíván. Ez a felfedezés mélyebbé teszi a növekvő mennyiségű munkát, ami arra utal, hogy a boldogságra való törekvés ironikus módon alááshatja a jólétet.”

Az időhiány érzése azonban csak az egyik oka annak, hogy a boldogság keresése visszaüt.

Ezenkívül még az is okozhat boldogtalanságot, ha olyan tevékenységekre kényszerítjük magunkat, amiket igazából nem is élvezünk, vagy túl sok pénzt igényel a megvalósításuk.

Ez a tanulmány egy hasznos emlékeztető lehet mindannyiunk számára, hogy a boldogság hajkurászása helyett csak álljunk meg azokban a pillanatokban, amelyeket valóban élvezünk és ne sürgessük azt.

„Mivel az élményekben való részvétel és az ezzel járó érzések megízlelése több időt igényel, mint például pusztán az anyagi javak vásárlása, az időhiány érzése is arra készteti az embereket, hogy az anyagi javakat részesítsék előnyben a szabadidős élmények élvezete helyett. Ha arra bátorítjuk az embereket, hogy ne úgy tekintsenek a boldogságra, mint véget nem érő célra, akkor a sikeres beavatkozások több időt és ezzel együtt több boldogságot is eredményezhetnek”

– állapították meg a kutatók.

Nyitókép: Unsplash