Nő kitárt karokkal áll a naplementében

4 módja a boldogságunk és a jólétünk fejlesztésének

A növekvő mentális egészségügyi problémákkal szemben, amelyeket a világjárvány súlyosbított, vannak pillérek, amik mindenkinek segíthetnek érzelmi jólétünk javításában.


A kutatók a vizsgálatok során azokra a területekre összpontosítottak, amelyek képzéssel vagy más erőfeszítést igénylő gyakorlattal javíthatók.

Dr. Cortland Dahl, a tanulmány első szerzője elmondta:

„Az egészséges elmének vannak olyan tulajdonságai, amelyekről sokan nem tudják, hogy még edzhetőek is.”

Ez alapján elmondható, hogy egy kis tudatossággal és „mentális edzéssel” elérhető a boldogság és a jólét fejlesztése.

Ezeket a fejleszthető területeket azonban sokszor nem tekintjük képességnek és azt gondoljuk, hogy az, amilyenek vagyunk, fejleszthetetlen.

Az igazság az azonban, hogy ezt a négy területet sokkal jobban fejleszthetjük és alakíthatjuk, mint azt gondolnánk.

  • Tudatosság: odafigyelés a környezetre és a saját testre.
  • Kapcsolatok: a kedvesség és az együttérzés megtapasztalása.
  • Belátás: a kíváncsiság és az önismeret növelése.
  • Cél: az egyén motivációinak és értékeinek megértése.

A tudatosság gyakorlása és fejlesztése például segít növelni a pozitív érzelmeket és csökkenteni a stresszt és az olyan mentálisan káros szokásokat, mint a figyelmetlenség.

A tudatosság fejlesztésének legjobb módja a meditáció.

„A különböző típusú meditációk más és más módon hatnak az agyunkra, ahogy a különböző sportok is különböző változásokat váltanak ki a testünkben. Ez azt jelenti, hogy többféleképpen edzhetjük az elménket”

– mondta Dr. Dahl a Psy Blogjában.

Összességében a kutatás szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy még ha a körülményeinket nehéz is megváltoztatni, az elménk edzhető és ezzel a jólétünk, a mentális egészségünk és a boldogságunk is sokkal elérhetőbb lesz.

„Még csak az elején járunk ennek a megértéseben, de az biztos, hogy nem születünk egy bizonyos módon, ami aztán nem változtatható meg. Agyunk, idegrendszerünk és biológiánk alakítható és sokféleképpen befolyásolhatjuk elménket, agyunkat és testünket.”

Nyitókép: Shutterstock