Nagymama unokájával

Ebben rejlik a hosszú élet titka

A kutatások azt mutatják, hogy a boldog emberek tovább élnek. Egy tízéves, 1739 kanadai felnőtt bevonásával készült tanulmány szerint a pozitív életszemlélet 22 százalékkal csökkentheti a szívbetegség kockázatát.Egy tízéves, 1739 kanadai felnőtt bevonásával készült tanulmány szerint a pozitív életszemlélet akár 22 százalékkal is csökkentheti a szívbetegség és a szívroham kockázatát. A tanulmányban a pozitív érzelmek kifejezésére hajlamos embereket, vagyis a pozitív affektust hasonlították össze a negatív érzelmek kifejezésére hajlamos emberekkel, írja a Psychology Today.

A kutatók arra a következtetésre jutott, hogy a boldogabb embereknél sokkal kisebb a szívbetegség kialakulásának valószínűsége, és ez a védelem kiterjed azokra az általában pozitív beállítottságú emberekre is, akik időnként depressziósak lehetnek, ha a depresszió múló jellegű.

Karina Davidson, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának vezető kutatója úgy véli, hogy ezek az eredmények több különböző tényezőnek is köszönhetőek. A boldogabb emberek valószínűleg hajlamosabbak többet aludni, kevésbé hajlamosak a dohányzásra, és gyakrabban mozognak, ami mind-mind alacsonyabb szívritmushoz vezet.

Az is lehet, hogy kevesebb stressz éri őket az életükben, és kevesebb időt töltenek azzal, hogy újra átéljék a stresszt, amivel szembesülnek.

Davidson szerint már egy napi 15-20 perces adag boldogság is javíthat az egészségünkön, de ez nem jelenti azt, hogy úgy kell tennünk, mintha fizetett szabadságon lennénk. Az apró dolgok tesznek minket igazán boldoggá.

Ezek a viselkedések vagy boldogságtevékenységek lehetnek az olvasás, a séta, a kerti munka vagy bármi más, ami örömet okoz.

Közismert tény, hogy a vizualizáció segít azoknak, akik súlyos betegséggel küzdenek, és hogy már az is segíthet a betegségek gyógyulásában, ha látjuk magunkat gyógyulni és újra részt venni az életben. Így csak logikus, hogy ha megajándékozzuk magunkat a boldogság érzésével, az segíthet abban, hogy tovább és erősebben éljünk.

Nem számít, mennyire elégedetlenek, elfoglaltak vagy szkeptikusak vagyunk, ha olyan dolgokkal foglalkozunk, amelyek örömet okoznak, jobban fogjuk érezni magunkat.


A szív egészsége a pszichés állapoton kívül a genetikától és az életmódtól is függ. Ha mozgásszegény életet élünk, nem törődünk magunkkal, és általában mogorva a hozzáállásunk, az élet nem lesz olyan édes, és növelni fogjuk a szívbetegségek és más betegségek kockázatát.

A tudat, hogy képesek vagyunk megváltoztatni a mentális és fizikai állapotunkat, elsőre talán furának tűnik, de ha egyszer elkötelezzük magunkat amellett, hogy jobbá tegyük az életünket, könnyebbé válnak bizonyos dolgok.

Nyitókép: Unsplash