Lábgyantázás

Így előzd meg a bőr kipattogzását gyantázás után

A gyantázás nem a legkellemesebb dolog, főleg, ha utána még ki is pattogzik a bőrünk.

Elég gyakori, hogy a gyantázás után egy kis bőrpír és dudorodás, esetleg kipattogzás jelentkezik, különösen azért, mert minden egyes szőrszálnak saját véredénye volt, amely a növekedést vérrel látja el. Ez a fajta bőrpír és a gyantázás utáni dudor vagy folt általában másnapra eltűnik. Ha azonban hosszabb ideig fennmaradnak, akkor begyulladt tüszővel van dolgunk valószínűleg.

A borotválkozás vagy gyantázás miatt keletkező foltok nagy részénél hőirritáció, vagy a bőr húzódásának traumája állhat a háttérben. A színes bőr hajlamos a gyulladás utáni hiperpigmentációra a trauma és a hő hatására, és ez pigmentációt okozhat.

Ha a fentiek közül egyikről sincs szó, akkor lehet, hogy benőtt szőrszállal van dolgunk, azok is okozhatnak dudort. Ezek általában egy-két héten belül megjelennek, és elhelyezkedésüktől és súlyosságuktól függően eléggé begyulladhatnak és fájdalmasak lehetnek.

„Az egyik ok, amiért a gyantázás után foltok vagy dudorok keletkeznek, az az, hogy amikor a szőrszálat a gyökerétől kezdve kihúzzák, apró nyílások keletkezhetnek a bőrön, amelyeken keresztül baktériumok juthatnak be, ami fertőzést és gennyes foltok kialakulását eredményezi. Emellett a gyantázás hatására a bőr kiszáradhat és dehidratálódhat, ami durva, hámló foltok kialakulásához vezet, azok pedig irritálttá és viszketővé válhatnak”

– mondja Dr. Glyn Estabenez esztétikai orvos.

Megelőzés

A benőtt szőrszálak megelőzése kulcsfontosság ennél a problémánál. Érdemes rendszeresen hámlasztani, hogy a bőr sima, rugalmas és mentes legyen a benőtt szőrszálaktól. Hagyományosan ez fizikai hámlasztók használatát jelentette korábban, de ma már léteznek olyan készítmények, amelyek kémiailag hámlasztanak, emellett pedig nyugtató összetevőket is tartalmaznak.

„A hámlasztás kulcsfontosságú a dudormentes szőrtelenítéshez, mert a hámlasztási folyamat biztosítja, hogy a pórusokat eltömítő felesleges szennyeződések és olajok eltávolításra kerüljenek. Ez a pórusaidban lévő szennyeződés és olaj az, ami pattanásokat okoz. Azt javaslom, hogy a hámlasztást legalább 3-5 nappal a gyantázási időpont előtt végezd el, hogy a bőr rendeződjön, és ne legyen érzékeny a gyantázás során”

– mondja Dr. Paris Acharya, a londoni Waterhouse Young Clinic vezető esztétikai orvosa és arcsebésze.

A gyantázás után lehet, hogy a kozmetikus azt fogja tanácsolni, hogy ne mozogjunk, mivel az izzadás érzékennyé teheti a bőrt a foltokra, és így ronthat a gyantázási kiütéseken.

Acharya ezért azt javasolja, hogy a gyantázás után 2-3 napig maradjunk a könnyű testmozgásnál, amíg a pórusok be nem záródnak.

Tippek a folt megelőzésére gyantázás után

  • A gyantázás előtti hetekben rendszeresen végezzünk hámlasztást a szőrteleníteni kívánt területen
  • Hidratáljunk szérumokkal és olajokkal
  • Kerüljük a sminkelést legalább 24 órával a gyantázás utánig.
Ha a szőrtelenítést arcon végezzük, a fenti tippek kiegészítéseként még érdemes kerülni a retinolt a gyantázást követő egy hétig. A retinolok csökkentik a bőr külső rétegének vastagságát, ami így eltávolít egy védőréteget, és így a gyantázás károsíthatja a bőrt, és akár hosszú távú hegesedést is eredményezhet.
Acharya hozzáteszi, hogy ha szemöldök gyantázáson voltunk, 48 órán át kerüljük az extrém hőséget, például a forró zuhanyzást, a fürdőt és a szaunát, mivel az izzadás súlyosbíthatja a kiütést. A baktériumok ugyanis a gyantázás után bejuthatnak a nyitott pórusokba.

Ha gyantázás után foltok vagy dudorok jelennek meg a testen, tegyünk hideg borogatást a gyulladt területre, vagy vegyünk hideg zuhanyt, mivel ez segít csökkenteni a bőr irritációját. Közvetlenül a gyantázás után kenjük be nyugtató hatású krémmel a bőrünket és viseljünk bő ruházatot, hogy a bőr ne legyen kitéve nagy traumának.

Emellett 24 órán át kerülni kell az illatosított termékeket, mivel azok hajlamosak irritálni az érzékeny bőrt.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock