Párnájára hajtott fejjel alvó nő

Ezt üzeni a bőröd, ha párnanyomokkal ébredsz az arcodon

A párnanyomok és reggeli ráncok arra utalhatnak, hogy valamit érdemes javítani a bőrápolási rutinunkon.

Ha valaha is ébredtünk már úgy, hogy jóval több ráncunk volt, mint amikor lefeküdtünk, azt a párnánk és az alvás közbeni mozgolódásunk okozta. Az alvási ráncok ijesztő látványt nyújthatnak, de megelőzhetők.

A párnanyomok az alvás közbeni arc- vagy testhelyzet miatt megjelenő átmeneti ráncok, az arcra gyakorolt ismétlődő nyomás eredményei. Bizonyos alvási pozíciók növelik a kialakulásuk esélyét, főleg az oldalt és arccal lefelé alvók ébrednek fel ezeket a ráncokat tapasztalva. A kozmetikusok általában könnyen meg tudják mondani, az arca melyik oldalán szeretnek aludni a klienseik, mivel az öregedés azon az oldalon előrehaladottabb.

Az arc ugyanazon területeire gyakorolt hosszan tartó és ismétlődő nyomás hozzájárulhat az adott terület idő előtti öregedéséhez.

Az alvási pozíció mellett más tényezők is szerepet játszhatnak a problémában, például a természetes öregedési folyamat. Ahogy öregszünk, bőrünk veszít kollagénből és rugalmasságából, így hajlamosabbá válik ezeknek a ráncoknak a kialakulására. Emellett az ágynemű anyaga is befolyásolhatja a párnanyomatok kialakulásának valószínűségét. A durvább szövetek erősebb ráncokat hozhatnak létre, míg a simább anyagok, mint a selyem vagy a szatén, kisebb valószínűséggel okoznak ilyeneket.

A bőr egészségét is jelezheti

Bár a párnanyomat okozta ráncok átmeneti jellegűek, a bőr bizonyos területeire éjszakánként rendszeresen gyakorolt nyomás hosszú távon a kollagén és a rugalmas szövetek elvesztését, valamint az adott terület rossz vérkeringését okozhatja.

A párnanyomatok azt is jelezhetik, hogy mi történik a bőrünkkel mélyebb szinten. Bár maguk a foltok ártalmatlanok, az, ahogyan a bőr reagál rájuk, jó mutatója lehet az általános egészségének és rugalmasságának.

Ha az tapasztaljuk, hogy a vonalak hosszabb idő alatt halványulnak el, az a bőr csökkent rugalmasságának jele lehet, ami az öregedés normális velejárója.

Mi a megoldás?

Az egyik, ha megpróbálunk a hátunkon aludni, amely legjobb pozíció az öregedés szempontjából, mert így elkerüljük a bőrünk és a párna közvetlen érintkezését.

Ha ez nem kényelmes, az oldalt és arccal lefelé alvóknak érdemes megfontolniuk az ultrakímélő szövetből készült párnahuzatokat, mint a selyem. Ezek a párnahuzatok természetes szálakból készülnek, minimális a súrlódásuk és légáteresztő képességük, így ideális anyag az alvási ráncok elleni küzdelemhez.

A mosószerek cseréje is segíthet emellett. Érdemes illatanyag- és színezékmentes mosószert használni a párnahuzatok tisztításához, mivel az illatanyagok és a színezékek allergiás reakciókat okozhatnak a bőrön. A textilápoló szerek lágyíthatják a szöveteket, hogy csökkentsék a súrlódást, de ezek s illat- és színezékmentesnek legyenek.

Ügyeljünk arra, hogy egész nap ápold a bőröd, és lehet, hogy éjszaka kevesebb lenyomatod lesz.

Tudatos és rendszeres bőrápolás

Az egészséges, szép bőr alapja a hidratálás, a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő bőrápolási rutin. A jól hidratált és táplált bőr hajlamos gyorsabban regenerálódni ezekből az átmeneti ráncokból.

Az éjszakai bőrápolási rutinon is érdemes némi korrekciót végezni, például olyan termékeket beépíteni, amelyek elősegítik a kollagéntermelést és a bőr rugalmasságát. Ez nemcsak a párnanyomatok csökkentésében, hanem a bőr általános egészségében is előnyös lehet.

Lefekvés előtt használjunk mindig hidratáló krémet, amely segít a bőr egészséges barrierjének fenntartásában, akárcsak az olyan kollagénstimuláló összetevők, mint a retinol vagy a peptidek, amelyek a lehető legerősebbé teszik a bőr alapját, és minimalizálják a ráncosodást.

Különösen fontos a megfelelő vízfogyasztás. Ha dehidratáltak vagyunk, a bőrünk nem fog olyan könnyen visszapattanni.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock