Arca elé nagy levelet tartó, mosolygó nő

Több természetes összetevőt kellene használnunk a bőrápolási termékeinkben?

Ha a januárt azzal töltötted, hogy megtisztítottad az étrendedet, itt az ideje, hogy ugyanezt tedd a bőrápolási rutinoddal is.

Egyre nagyobb divat a szépségápolásban a több vagy teljesen természetes összetevőket tartalmazó termékek alkalmazása. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a több mint kilencmillió megtekintést elért #naturalskincare hashtag az Instagramon, mely a TikTok-on már 549,3 millió megtekintésnél jár.

Bár mi határozottan profik vagyunk abban, hogy a konyhában található összetevőkből készítsünk maszkot (különösen kedveljük a mézet, banánt és zabot tartalmazó recepteket), elég könnyű olyan termékeket találni, amelyek tele vannak jótékony természetes összetevőkkel.

Dr. Ross Perry, a Cosmedics bőrklinika vezetője szerint a természetes összetevők azt jelentik, hogy kevesebb irritáció és allergiás reakció alakulhat ki.

„Kevésbé valószínű, hogy ilyen típusú reakciókat kapunk, mivel természetesek, szemben a mesterségesen előállított anyagokkal [hozzáadott szennyeződésekkel és vegyi anyagokkal]”

– mondja.

Ez potenciálisan előnyös lehet a bőr általános egészségére nézve, nem csak akkor, ha valaki hajlamos az érzékenységre.

A természetes bőrápolási termékek használata javíthatja bőrünk működését és általános közérzetét. A természetes összetevők, például az olajok és a természetes kivonatok javíthatják a nedvességmegtartást, ösztönözhetik a sejtregenerációt és csökkenthetik az oxidatív stresszt.

Ráadásul a természetes bőrápoló termékekben található összetevőket közvetlenül a természetből nyerik, ezért biológiailag könnyen lebomlanak, így ezek a termékek kevesebb hulladékot is termelnek.

Minden új termék használatakor fontos, hogy az utasításoknak megfelelően alkalmazzuk.

Perry szerint a természetes bőrápolási termékek esetében néha hosszabb időnek kell eltelnie, míg érezni kezdjük a hatását, de ilyenkor ne hagyjunk fel a használatukkal, és váltogassunk gyakran termékeket.

Fontos, hogy ne válasszunk természetes illatanyagokat és illóolajokat tartalmazó termékeket, ha érzékeny a bőrünk, mert könnyen allergiás reakciókat okozhatnak. A természetes tartósítószerek is reakcióba léphetnek a bőrrel, mivel a szintetikus tartósítószerekhez képest magasabb koncentrációra van szükség. Ezért, érzékeny bőr esetén olyan termékeket használjunk, melyeket kifejezetten túlérzékeny vagy érzékeny bőr számára alkottak.

5 természetes összetevő, amit érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba: 1. Aloe vera

Nagyon hasznos természetes termék, amely segít a kisebb sérülések, vágások és égési sérülések esetén. Természetes gyógyítószerként hat a bőrre, emellett segít hidratálni és védeni a bőrt.

2. Hialuronsav

A hialuronsav természetes módon megtalálható az emberi szervezetben, mely hidratáltan tartja a bőrt. Ráadásul nemcsak a finom vonalak és ráncok esetében segít a bőr felpúposodásában, hanem gyulladáscsökkentő hatása is van.

3. C-vitamin

Nagyon jó antioxidáns, és gyakran segít megvédeni a bőrt a környezetből származó szabad gyökökkel, valamint a kisebb napsérülésekkel szemben. Emellett enyhe hámlasztó hatása is van, ami segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket.

4. Fügekaktusz olaj

Csökkenti a gyulladást és mélyen hidratálja a bőrt, valamint megelőzi a bőrkárosodást és a pattanásokat, mivel antioxidánsokban, vitaminokban és zsírsavakban nagyon gazdag. Minden bőrtípusra jótékonyan hat, beleértve az érzékeny és az érzékeny bőrt is.

5. Méz

Az olyan nyugtató összetevők, mint a len, a kolloid zabpehely és a méz, képesek enyhíteni az olyan állapotokhoz kapcsolódó tüneteket, mint az ekcéma és a pikkelysömör.

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock