krémet az arcára kenő nő

Szakértők esküsznek erre az egyszerű, de hatékony bőrápoló összetevőre

A bőrjavító hős.

Nem lehet messzire menni a bőrgát vagy a legjobb éjszakai krém kutatása közben anélkül, hogy ne botlanánk ceramidokba. Hihetetlenül jól hidratálják és helyreállítják a bőrt, amire mindenkinek szüksége van, bőrtípustól függetlenül. Bár a szerény ceramid nem újdonság, mostanában tényleg ez a bőrápolás első számú csodafegyvere.

Bár ma már minden sarkon találni ceramidokat a bőrápolás világában, Elizabeth Arden, az Elizabeth Arden Inc. kozmetikai cég alapítója volt az, aki először ceramidok felhasználásával állított elő termékeket a 90-es években.

A ceramidok a szarurétegben, a bőr legkülső rétegében található zsírsavak, az úgynevezett lipidek egy csoportja, amelyek a bőrben természetesen is előfordulnak (de a bőrápoláshoz szintetikusan állítják elő), és a felhám körülbelül 50 százalékát alkotják.

Funkciójuk, hogy összetartsák a bőrsejteket és megtartsák a nedvességet. Lényegében a bőr barrier funkciójának szerves részét képezik ezért, de segítenek blokkolni a környezeti szennyeződéseket, és megvédik bőrünket attól, hogy más hatóanyagoktól érzékennyé váljon.

Előnyök

„Ahogy öregszünk, a raktáraink kimerülnek, de olyan termékek használatával is elveszhetnek, amelyek megfosztják a bőrt az olajoktól, valamint környezeti és életmódbeli tényezők miatt”

– magyarázza Ridah Syed, a Skinfluencer London vezető orvos-esztétikusa.

A ceramidok használatának számos előnye van, a legfontosabb, hogy segítenek helyreállítani a károsodott bőrgátat és megőrizni a bőr egészségét. Gyakran kérik a szakértők, hogy úgy gondoljunk rá, mintha a ceramidok lennének a habarcs, amely összetartja a bőrsejteket (a téglákat).

A károsodott barrier pattanásokhoz, irritációhoz, érzékenységhez vezethet, és súlyosbíthatja a meglévő bőrbetegségeket, például az ekcémát és a rosaceát. Ez azt jelenti, hogy a bőrünk nem képes megtartani a jó anyagokat, beleértve a ceramidokat is, ezért segítenünk kell neki azzal, hogy helyileg adagoljuk őket a bőrünkhöz.

Barrierjavító tulajdonságaiknak köszönhetően a ceramidok különösen jót tesznek az olyan gyulladásos állapotokban szenvedőknek, mint az ekcéma, a pikkelysömör és a rosacea, mivel védik a bőrt a vízveszteségtől. Bár a ceramidok fantasztikusak a dehidratált és öregedő bőr számára, a zsíros és pattanásokra hajlamos bőrűek számára is nagyszerűek a hidratálás fokozására, valamint az irritáció és a gyulladás csökkentésére.

A ceramidok használata mindenki számára ajánlott és előnyös, mivel nincsenek ismert mellékhatások. Mint minden bőrápoló terméknél, persze itt is lehetséges az allergiás reakció vagy érzékenység, ezért végezzünk tapaszpróbát, főleg, ha érzékeny a bőrünk, de az összetevők az emberek és bőrtípusok többségénél működnek.

A ceramidokat könnyű beilleszteni a bőrápolási rutinba, gyakran megtalálhatóak a hidratáló krémekben, szérumokban és maszkokban. Nem lépnek kölcsönhatásba más összetevőkkel, így bármilyen ceramidot tartalmazó terméket alkalmazhatunk retinoidok és savak használata esetén is. Sőt, ha retinoid után ceramidos hidratálót használunk, az segíthet az esetleges irritáción.