C-vitamint a szájába tévő nő, másik kezében félbevágott narancs, benne vitaminok

A C-vitamint is túl lehet adagolni - erre figyelj

A megfelelő C-vitaminbevitel fontos, de a szakértők óva intenek a túlzott szedésétől.

Bár a C-vitamin túlzott fogyasztása általában előnyösebb, mint a túl kevés, mégis fontos szem előtt tartani a napi bevitelt. Alexandra Volo, a West Palm Beach-i NYU Langone Medical Associates háziorvosa szerint semmiből sem jó, ha túl sokat szedünk, és C-vitaminszedéssel is túlzásba lehet esni.

Egészségügyi előnyök

Évek óta ismert, hogy a C-vitamin jótékony hatással van az emberi szervezet egészségére, magyarázza Volo. Létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer egészségében, a kognitív funkciókban, a szív- és érrendszer, valamint a bőr és a szem egészségében. Emellett a C-vitamin aszkorbinsavként a test számos különböző részét segíti, például az izmokat, az ereket, a porcokat és a csontokat.

Mennyi az ajánlott mennyiség?

A tápanyag antioxidáns funkciót is betölt, segít megvédeni a sejteket a pusztulástól és elősegíti a sebgyógyulást.

Ezen előnyök miatt fontos az elegendő C-vitamin bevitele. A Harvard School of Public Health szerint a 19 éves és idősebb felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 90 milligramm a férfiaknál és 75 milligramm a nőknél (várandós vagy szoptató nők esetében a javasolt mennyiség napi 85, illetve 120 milligramm).

A dohányzóknak napi 35 milligramm plusz C-vitamin az ajánlott mennyiség, mivel a dohányzás csökkenti a C-vitamin szintjét.

A C-vitamin napi mennyiségének felső határértéke 2000 milligramm, 500 milligramm C-vitamin szedése esetén a biztonságosságra vonatkozóan erős bizonyítékok állnak rendelkezésre, mondja Volo.

A legjobb C-vitamin források

Mivel a szervezet nem termel C-vitamint, fontos, hogy természetes módon, az egészséges táplálkozás részeként is hozzájussunk. Gazdag C-vitaminforrások a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a paprika, a petrezselyem, a paradicsom, a káposzta, a kelkáposzta és a spenót.

A kelbimbó és a brokkoli különösen erős C-vitamin-források: A kelbimbó körülbelül 75 milligrammot tartalmaz a tápanyagból, 175 gramm brokkoli pedig 80 milligrammot.

Van, akinél azonban szükség lehet még extra C-vitaminpótlásra, például bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségekben, rákban szenvedőnknek, vagy azoknak, akiknek a korlátozott, tápanyagszegény étrendje nem tartalmaz rendszeresen gyümölcsöket és zöldségeket.

Akik azonban az ajánlott mennyiséget meghaladó extra előnyök reményében vesznek be C-vitamin-kiegészítőket, nem érdemes azt hosszan alkalmazni, mivel az ajánlott beviteli szintet elérése utáni további C-vitamin bevitel nem jár extra előnyökkel.

A C-vitamin vízben oldódó tápanyagként nem jól tárolódik a szervezetben, így a felesleges mennyiség egyszerűen kiválasztódik a vizelettel, vagyis a C-vitaminnal kapcsolatos vitaminmérgezés ritka. Ennek ellenére a túl sok C-vitamin szedése okozhat bizonyos problémákat, például hányingert, hányást, gyomorégést, fejfájást és hasmenést.

A túlzott kiegészítés egyes csoportokat jobban érinthet, mint másokat, például a vizelet cukorszintjüket monitorozó cukorbetegek esetében a túlzott hamis negatív eredményt eredményezhet.

Éppen ezért az összes vitamin esetében ragaszkodni az ajánlott étrendi bevitelhez, és nem duplázni egyiket sem, mivel az többféle vitaminkészítményben is megtalálható.

(USA Today)

Nyitókép: Shutterstock