gyümölcsöstál egy nő ölében

Ebben a gyümölcsben hatszor annyi a C-vitamin mint a citrusfélékben

A C-vitamin általában elsősorban az immunrendszerünk egészsége miatt merül fel, de nem ez az egyetlen oka népszerűségének.


A sejtek védelmét, az anyagcsere fokozását, valamint a bőr és a haj egészségének és tápláltságának megőrzését segítő képessége is nagyon keresett. Ráadásul a C-vitamin vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy könnyen kiürülhet a szervezetből, ezért fontos, hogy minél gyakrabban bevigyük. A citromot gyakran társítják ezzel a tápanyaggal, pedig jó ha tudod, hogy nem ez a gyümölcs a leggazdagabb C-vitaminforrás. És még csak nem is a narancs.

Az egészségügyi szakértők szerint a szerény amla (indiai egres) az egyik leggazdagabb C-vitaminforrás, legalább ötször több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom és a narancs. Az USDA adataiból kiderül, hogy 100 gramm citrom 53 mg C-vitamint tartalmaz, míg 100 gramm narancs 53,2 mg C-vitamint. Ezzel szemben egy 100 grammos adag amla körülbelül 300 mg C-vitamint tartalmaz, ami több mint kétszerese a felnőttek számára ajánlott napi értéknek.

A C-vitamin ajánlott napi bevitele felnőtt férfiak számára 90 mg, felnőtt nők számára pedig 75 mg.

​Mennyi amla fogyasztható naponta?

amla egy t\u00e1lban

Fotó: Shutterstock

A kutatások alapján egy személy naponta egy-két amlát fogyaszthat az általános táplálkozás érdekében. Azonban tanácsos konzultálni egy szakértővel, mielőtt beépítenénk a napi étrendünkbe.

Az elmúlt néhány évben az amla népszerűsége megnőtt, és ez nem is csoda. Tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal és számos más alapvető tápanyaggal, ami jótékony hatással van általános egészségünkre.

amla egy t\u00e1lban, mellette ki \u00fcveg

Fotó: Shutterstock

Erősíti az immunrendszert:Rupali Datta táplálkozási tanácsadó szerint az antioxidáns segít kiöblíteni a méreganyagokat, és megvéd a szabad gyökök okozta károsodástól. erősíti az immunitást. Az amlában található C-vitamin szintén segít támogatni az immunrendszerünk egészségét, és megóv a szezonális köhögéstől és a megfázástól. Emellett segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

Jó az emésztőrendszernek:Dr. Ashutosh Gautam ayurvédikus szakértő szerint az amla lúgos kémhatású, ami segít megtisztítani a teljes emésztőrendszert, és elősegíti az emésztést és az anyagcserét.

Segíti a más működését: Továbbá az amla, mint antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tulajdonságok erős forrása, segít a májműködés támogatásában azáltal, hogy kiöblíti a káros méreganyagokat a szervezetből.

Segíti a bőr és a haj egészségét: Az amlában lévő C-vitamin és antioxidánsok elősegítik az erős és egészséges hajat, és támogatják a kollagéntermelést a szervezetben. Ez tovább segít megelőzni az öregedési folyamatot, feszességet és rugalmasságot adva a bőrnek.

Forrás: NDTV Food

Nyitókép: Shutterstock