Citromok egymáson

Kidobnád a citromot? Ezt a 6 dolgot még megteheted vele

Listánkban összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket az elhasznált citrommal csinálhatunk, mielőtt a kukában végezné.

1. Mikró kitisztítása

A mikrohullámú sütő tisztításának egyik legegyszerűbb módszere, ha fogunk egy (akár régi) citromot, felszeleteljük és egy tál vízbe rakjuk őket néhány evőkanál fehér ecettel. Rakjuk a tálat a mikrohullámú sütőbe, és magas fokozaton, körülbelül 5-10 percig kapcsoljuk be. Ha megállt, hagyjuk állni a tálat még öt percig, hogy a hő a mikrohullámú sütőben maradjon, és a belsejét bepárásítsa. Végül vegyük ki a tálat és nedves ruhával vagy papírtörlővel törölje át a mikró belsejét.

2. Vágódeszka tisztítása

Egy kis citrommal és szódabikarbónával tökéletesen megtisztíthatjuk a fából készült vágódeszkát. Szórjunk bőséges mennyiségű szódabikarbónát a vágódeszkára, és nyomjunk citromot a szódabikarbónára, amíg az elkezd pezsegni. A citrom vágott oldalával súroljuk át a vágódeszkát, hogy eltávolítsuk az ételfoltokat és a szagokat. Végül öblítsük le és törölközővel szárítsuk meg a deszkát. Makacsabb foltok esetén hagyjunk mindent állni egy éjszakán át, mielőtt vízzel leöblítenénk.

A citrom(sav) lebontja a foltokat, amelyeket a szappan önmagában nem tud eltávolítani. A szódabikarbóna biztosítja a súroláshoz szükséges szemcséket, és felszívja a szagokat. A citromlé és a szódabikarbóna kombinációja azonban nem fertőtlenít, ehhez használjunk forró, szappanos vizet.

3. Hűtő szagtalanítása

Miután kifacsartuk a citrom levét, a vágott felével felfelé nézve, tegyük egy tálba, majd az egészet a hűtőbe. Néhány óra alatt felfrissíti a hűtőt.

4. Macskák távol tartása a szobanövényektől

A macskák nem rajonganak semmiért, ami citrusféléket tartalmaz, beleértve a citromot is, ezért hatásos, ha citrom- (vagy narancs-) héjat szórunk a szobanövények közé vagy a kertbe (a héjakat a fagyasztóban tárolhatjuk, hogy később is felhasználhassuk).

Oldatot is készíthetünk vízzel hígított citromléből, melyet permetezzünk a növények leveleire. Mivel az illatok gyorsan elillannak, spricceljük gyakran a növényeket vele.

5. Rézedények és krómozott szerelvények tisztítása és fényezése

Vágjunk félbe egy citromot, és a vágott felét dörzsöljük be sóval. Ezután tisztítsuk meg a konyhában és a fürdőszobában lévő fémedényeket és krómozott szerelvényeket (csapokat, lefolyókat, mosdókagylókat) a sóval bevont citrommal, öblítsük le forró vízzel, és jól szárítsuk meg. Az enyhén súroló hatású oldat a matt foltokat is eltávolíthatja.

6. Turmixgép tisztítása

Dobj egy citromot, egy kis szódabikarbónát és néhány csepp mosogatószert a turmixgépbe, töltsük fel félig forró vízzel. Ezután indítsuk be magas fokozaton a turmixgépet, és addig hagyjuk, amíg a folyadék világossárga és habos nem lesz. Ha kész a tisztítás, öblítsük ki jól a gépet.

(Apartment Therapy)

Nyitókép: Shutterstock