woman and men statue

Ezt művelte a koronavírus és a karantén a testünkkel

A covid-korszak még akkor is rányomta a bélyegét a testünkre, ha nem is kaptuk el a betegséget. A bezártság, a stressz és az újonnan felvett szokások kihatottak a bőrünk állapotára, szemünk és a hajunk egészségére is.


A hajunk

Amikor a brit Institute of Trichologists ezen a nyáron egy tanulmány okán megkérdezte a dolgozóit, hogy tapasztaltak-e a covid után hajhullást, amire a résztvevők hetvenkilenc százalék igennel válaszolt. Ennek két oka lehet: a hosszútávú, emelkedett stressz-szint, illetve a betegség egyik szövődménye is lehet, amit a megemelkedett testhőmérsékletnek és az étvágytalanságnak tulajdonítanak. Szakértők szerint az ilyen típusú hajvesztés magától visszafordul egy idő után, ha nem, akkor pedig különböző hajápoló szerekkel és hozzáértő segítséggel eredményesen kezelhető.

A szemünk

gold framed eyeglasses on white paper


Fotó: Lensabl/Unsplash

A pandémia alatt rengeteg időt töltöttünk különböző képernyők előtt, ami a szemünket is megviselte. Mivel a monitort nézve kevesebbet pislogunk, a szemünk könnyebben kiszáradhatott, mint normális esetben. Ráadásul a kijelzőkből sugárzó kék fény rontja is a látást. Hozzájárul még ehhez az is, hogy a bezártság okán az emberi szem nem szorult rá arra, hogy távolra lásson, így edzés hiányában ez a képesség is meggyengülhetett.

A fogaink

egy n\u0151 fogsora


Fotó: Unsplash/Lesly Juarez

Mivel a vírusidőszak miatt rengeteg rendelési időpontot lemondtak, sokan már közel két éve nem jártak ellenőrzésen. Ennek következtében megnőtt a fogszuvasodások száma. A fogászok túlnyomó része fogcsikorgatásos esetek számának növekedéséről is beszámolt. Ez azért is rossz, mert az állkapocs megroppanhat közben, ami fejfájáshoz vezethet. Mindemellett a fogak gyorsabban elkopnak és meg is repedhetnek.

A szívünk

A kardiológusok azt tapasztalták, hogy a krónikus szívbetegségek száma nagyot ugrott a járvány idején. A korlátozásokat az egészséges életmód és a testmozgás is megsínylette, az ebből kifolyó betegségeket pedig egyre később kezelik, így kialakul az emberekben egyfajta halogatás — olvasható a The Guardian írásában. A várólisták és folyamatos lemondások már több ezer szívinfarktus és agyvérzés miatti halálesethez járultak hozzá.

A bőrünk

szeplos bor, nyak es vall

Fotó: Valeria Smirnova/Unsplash

Mint az várható volt, gyulladásos bőrbetegségek, mint például a rosacea, az ekcéma és a pikkelysömör súlyosbodtak ebben a stresszes időszakban. Emellett a bőr kiszáradása is sokkal komolyabb problémává nőtte ki magát a folyamatos kézmosás és fertőtlenítés miatt. A maszk viselése is járt ilyen hatásokkal, például a száj körül apró pontok jelenhetnek meg, amik összekeverhetőek a pattanásokkal, de nem azok. A bőr minőségén felül például a lábaink is meggyengültek, mivel egyre kevesebbet hordunk olyan cipőket, amik stabilan tartanák a bokát. Sok talptípus nem bírja hosszú távon a mezítlábas sétálást, ez pedig tartásbeli problémákat is előidézhet.

Az alkohol

Az alkohol miatti sérülésekkel és rendellenességekkel foglalkozó kórházi ügyek száma egy ideig csökkenő tendenciát mutatott, egészen 2020-ig, amikor megkezdődött a covid-korszak. Sokan otthoni iszogatással igyekeztek levezetni a feszültséget, ennek következtében a máj és egyéb belső szervek súlyosan rongálódhattak. Ehhez természetesen hozzájárul az is, hogy az ivás mellett nem volt mozgási aktivitás, és az egészséges étkezésre való hajlam is visszaesett.


Nyitókép: Dim 7/Unsplash