Kisbaba fekszik az ágyon

Jobb vigyázni: a csecsemők is elítélik az erkölcstelenséget

Előfordult már, hogy elkaptad egy baba tekintetét, és hirtelen elítélve érezted magad? Egy új kutatás szerint ez az érzés talán nem teljesen a képzeletünk játéka.

Egy 8 hónapos csecsemőkön végzett kísérletsorozat nemrég bizonyítékot talált arra, hogy a preverbális szakaszban (csecsemőkor) lévő gyerekek morális harmadik fél megfigyelői.

Amikor tanúi voltak egy agresszív cselekménynek, amelyet egyszerű animációk játszottak le egy számítógép képernyőjén, a vizsgálatban részt vevő csecsemők figyelmüket az agresszorra összpontosították utólag. Ha a támadót elég sokáig bámulta a csecsemő, a számítógéphez csatlakoztatott szemkövető program eltüntette a figurát.

Más szóval, a csecsemők megkapták a képességet, hogy pusztán a szemükkel legyőzzék a nemkívánatos animációkat.

Egyes pszichológusok szerint ez a rendületlen bámulás a büntetési szándék jele: a támadó antiszociális viselkedése arra készteti a babákat, hogy az elkövetőre fókuszáljanak, amíg az el nem tűnik.

Tekintettel azonban arra, hogy a csecsemők nem tudták szavakkal kifejezni magukat, a szerzők nem lehetnek biztosak abban, hogy a babák büntetni akarták az agresszort. Fixált figyelmük lehet az óvatosság kifejeződése is egy ingatag személyiséggel szemben, vagy annak elvárása, hogy a támadó valamilyen következményt kapjon a tettéért, írja a ScienceAlert.

A preverbális szakaszban lévő gyermekek döntéshozatala rendkívül nehezen mérhető, mivel a kommunikáció annyira korlátozott. Korábbi tanulmányok azt találták, hogy a 19 hónapos kisgyermekek hajlandóak harmadik félként bíróként fellépni, és elvenni a kezelést azoktól, akik aktívan antiszociálisak.

A lefelé bámulás a büntetés sokkal kevésbé fejlett formája, de ha a szerzőknek igazuk van, ez lehet a gyermekek erkölcsi iránytűjének legkorábbi jele, amely valószínűleg inkább veleszületett, mint tanult.

„Az erkölcs fontos, de titokzatos része annak, ami emberré tesz minket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az antiszociális mások harmadik fél általi büntetése jelen van-e már nagyon fiatal korban, mert ez segíthet jelezni, hogy az erkölcsiség tanulható-e"

– magyarázza Yasuhiro Kanakogi pszichológus a japán Oszaka Egyetemről.

Kísérletsorozatot használtak annak felderítésére, hogy a 8 hónapos babák miért koncentrálhatnak jobban azokra, akik társadalmi botlást követnek el. A vizsgálat során az ütés formájában megjelenő fizikai agressziót alkalmazták, mivel ez az egyik legnyilvánvalóbb társadalmi félrelépés, amelyet a csecsemők ismernek.

Más kutatások kimutatták, hogy a korai csecsemőkorban lévők meg tudják különböztetni az agresszort az áldozattól az ütéses eseteknél, emellett ellenszenvet mutatnak az ilyen viselkedéssel szemben.

A kísérletek egy számítógép képernyőjén zajlottak. A csecsemőket a képernyő elé ültették, és két animált karaktert mutattak nekik. A kísérlet során követték a szemüket, és ha elég sokáig bámultak egy karaktert, az megsemmisült.

Ezután a csecsemőknek egy olyan videót mutattak, amelyen az egyik karakter megüti a másikat. A videó végén a csecsemőknek ismét megmutatták mindkét karaktert egymás mellett. A tekintetkövető rendszerrel a csecsemők lényegesen több agresszort győztek le, mint áldozatot.

A kísérletet többször megismételték, különböző variációkkal, többek között egy leeső tárgytól kapott puha ütéssel, és azzal, hogy mindkét karaktert egyenlő eséllyel büntették, függetlenül attól, hogy a gyermek melyikre nézett. Ezzel megbizonyosodtak arról, hogy a gyerekek nem csupán az agresszor karaktereket részesítik előnyben, vagy hogy nem azért figyeltek, hogy az agresszor kapja a büntetést.


Az eredmények összességében arra utalnak, hogy a kisgyermekek kifejezetten az erőszakos társadalmi interakciókért osztják ki a büntetést.

„Az eredmények meglepőek voltak. Azt találtuk, hogy a preverbális csecsemők az antiszociális agresszor büntetését úgy választották, hogy az agresszor felé irányuló tekintetüket növelték. Ennek a viselkedésnek a megfigyelése egészen kisgyermekeknél azt jelzi, hogy az emberek az evolúció során erkölcsös viselkedési tendenciákat sajátíthattak el. Konkrétan az antiszociális viselkedés büntetése az emberi együttműködés fontos elemeként fejlődhetett ki"

– fogalmazott Kanakogi.

Nyitókép: Shutterstock