Némán egymás mellett ülő pár tagjai

A csendes kilépés 6 jele egy kapcsolatban

Az emberek ugyanúgy, csendben kiléphetnek a kapcsolatukból, mint ahogyan a munkahelyükről is.

Ahogy arról korábban már mi is írtunk, a csendes kilépés néven ismert új trend arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy az elfogadható minimumot nyújtsák a munkahelyükön, vagyis hogy a munka során a lehető legkevesebbet végezzék el, amit elvárnak tőle, anélkül, hogy felmondanának.

A csendes kilépést tehát arról szól, hogy nem adunk bele mindent, például a munkánkba. Nincs sürgetés, nincs késő estig tartó munka, vagy további projektek elvállalása a magasabb fizetés reményében. A csendes kilépés egyfelől az inspiráció hiányának tűnhet, másfelől viszont szándékos határmegvonásnak. Miért dolgozzunk többet, ha nem nyerhetünk sokat? Akár a kiégés, a reménytelenség vagy a rossz főnökök miatt, a csendes kilépés a társadalmi szerepvállalás egy olyan stílusát kínálja, amely a munkahelyen túlra is kiterjedhet, például a párkapcsolatokra.

A távozás cselekedete kilépés nélkül

Biztos sokan tapasztaltuk már egy-egy párkapcsolatunkban, hogy jóval több melót fektetünk bele abba vagy kizárólag mi dobunk bele energiát, hogy működjön. Olyan is van, aki, ha nem is lép ki a kapcsolatából, mégis finoman visszavesz az abban való részvételből, hogy más dolgokra koncentrálhasson.

A csendes kilépés a romantikus kapcsolatokban nem újdonság. Az emberek párkapcsolataikban éppúgy változatos elköteleződési stílusokat alkalmaznak, mint a munkájukban. Nem meglepő tehát, hogy a romantikus felek ugyanúgy korlátozhatják a kapcsolatukban való részvételüket, és lassítanak, mint a munkahelyükön.

A határok betartása a szerelemben 

A párkapcsolatukban csendes kilépést alkalmazó felek, a kapcsolat elveszítését kockáztathatják. Míg a munka területén az erős határok a karrierhez kötöttségtől való önazonosság védelmét szolgálhatják, és az emberek még mindig jók lehetnek a munkájukban, addig ez az önvédelmi megközelítés nem illeszkedik az egészséges párkapcsolathoz. Az identitás szempontjából központi szerepet betöltő romantikus kapcsolat támogatja a párkapcsolati egészséget.

A párkapcsolati központúság az én és a másik egészséges kognitív összefonódásával jár együtt, amely azt sugallja, hogy a viszonyukat a prioritásaik perifériáján tartó személyek kevesebb egymásra utaltságot és kevesebb elégedettséget tapasztalnak a kapcsolatukban.

A romantikus kapcsolat kicsivé tétele a személy életében átmeneti megoldásként működhet, hogy át tudja helyezni a prioritásokat az iskolára, a karrierre vagy a hobbikra. Ez lehet tervezett, átmeneti stratégia, amely egy fontos cél elérését segíti, legyen szó egy intenzív álláskeresési vagy már meglévő munkahelyi, intenzívebb időszak átvészeléséről, egyetemi vizsgaidőszakról vagy családi krízisről. Ha ez ártalmatlannak tűnik, akkor is tükrözheti az elszakadás mérgező típusát, amely végső soron veszélyeztetheti a kapcsolatot.

A csendes kilépés jelei és az elszakadás

A csendes kivonulás egy romantikus viszonyból többlépcsős folyamat, melynek középpontjában az érzelmi közömbösség vagy apátia áll, amely idővel felváltja a szeretet érzését. A romantikus eltávolodás magában foglalja a szellemi, lelki és fizikai leválást is.

A csendes kilépés egy kapcsolatból nem azt jelenti, hogy ghostingoljuk a másikat. Utóbbi esetében eltűnnek, míg akik csendben kilépnek a romantikus kapcsolatukból, a közelben maradnak, legalábbis egy ideig. Ez egy fokozatos kivonulás, amely, ha nem foglalkoznak vele, lassan teljesen szétbomlasztja a partnereket összekötő érzelmi kötelékeket. A kapcsolat fennmaradhat, ha az elkötelezettség megmarad, de a romantikus kivonulás előre jelzi a kapcsolattal való elégedetlenséget.

A csendes kilépés jelei a romantikus kapcsolatokban

Annak jelei, hogy a partner csendesen kilép a kapcsolatból, a párkapcsolati kivonulás kulcsfontosságú viselkedésformáit tükrözhetik, mégpedig:

  • A fizikai szeretet hiánya, beleértve a szeretetteljes érintést is
  • A partner felé irányuló figyelem hiánya, még akkor is, ha a partnerrel egy szobában tartózkodik
  • A kérdések feltevésének vagy a válaszadásnak a kerülése
  • Álmodozás, és az, hogy mentálisan egy másik térben tartózkodnak, amikor a partnerükkel együtt vannak
  • Nem akarnak „foglalkozni” a partnerükkel
  • A lehető legkevesebb időt töltik a partnerükkel.

A párkapcsolat-kutatók kimutatták, hogy a partnerek azért maradnak együtt, mert elköteleződési kényszer köti őket a kapcsolathoz, vagy néha csak azért, mert így akarják. Azok, akik csendben kilépnek a kapcsolatukból, lehet, hogy szeretnének teljesen kilépni, de előfordul, hogy a kényszerek miatt maradnak. Mit veszítenének, ha megszakítanák a kapcsolatot? Talán túl magasak a költségek.

A csendes kilépés egy lehetséges módja annak, hogy kipróbáljuk a kapcsolat befejezésének lehetőségét. Ebben az értelemben ez a kilépési stratégia része lehet. Az érzelmi válás a házasság vagy egy párkapcsolat felbomlásának egyik kulcsfontosságú korai lépése és a kapcsolatból való kilépés lehetővé teszi az érzelmi elkülönülést.

Az, ahogyan az emberek a kapcsolataikkal foglalkoznak, arra utal, hogy az központi szerepet tölt be az életükben. A kapcsolatból való csendes kilépés nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét, de ha mást nem is, de azt sugallja, hogy a kapcsolat az illető számára nem jelenti az első számú prioritást.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock